4 jó programötlet Bécsre, az idei évre
2018. március 23. írta: Kaiser Smarni

4 jó programötlet Bécsre, az idei évre

Bécsben több mint száz múzeum van, könnyű elveszni a kiállítások és különféle programok között. Vannak azonban húzóesemények, amiket vétek volna kihagyni. Idén két jubileumhoz kötődő kiállítássorozatot is érdemes végigjárni, de listára vehetünk két jó szabadtéri programot is, ha tehetjük. Így van négy jónak tűnő programötletünk Bécsre, az idei évre.nemzeikonyvtar_elmenynektek.JPG

1. Gutenberg biblia és eredeti Mozart kézirat

A világ egyik legrégebbi és legszebb dísztermével az Osztrák Nemzeti Könyvtár büszkélkedhet. A barokk, 80 méter hosszú, 20 méter magas, freskókkal díszített kupolás dísztermet és az ott elhelyezett értékeket mindenképpen érdemes megnézni egyszer. Idén azonban rendkívüli események vannak, különleges ritkaságok is szemügyre vehetők. A VI. Károly német-római császár uralkodása idején épült könyvtár ebben az évben ünnepli megalapításának 650. évfordulóját. 

Ennek jegyében kiállították a könyvtár 12 ékkövét, közöttük az 1454-ből származó Gutenberg-Bibliát és Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjének eredeti kéziratát. De látható lesz egy 1368-ban készült, arany tintával írott képes evangéliumos könyv is, amit a Habsburg könyvgyűjtemények alapjaként, az udvari könyvtár alapító okirataként tartanak számon. 

Egész évben lesznek rendezvények, ennek jegyében fut „A tudás kincstára, 650 éves az Osztrák Nemzeti Könyvtár” elnevezésű kiállítás a kupolás díszteremben. A tárlaton 170 különlegességet, eredeti kéziratokat, értékes kottákat, térképeket, fotókat és grafikákat mutatnak be, s ha ez nem lenne elég, van az épületben még négy másik múzeum is. (Österreichische Nationalbibliothek - Josefsplatz 1, 1015 Wien)

2. Egy hatalmas bécsi park - Pannonia kerttel

A Blumengärten Hirschstetten kiváló program gyerekekkel is, ha friss levegőn, árnyékos helyen ki akarjuk szellőztetni magunkat és amúgy is érdekelnek minket a természeti látnivalók és még az állatok is. A 60 ezer négyzetméternyi területen fekvő park Bécs Donaustadt városrészben van, ingyenesen látogatható, a bécsi városi kertészet (Wiener Stadtgärten) gondozza. Most nyitottak meg itt egy új témaparkot.blumengarten.JPG

Fotó:wien.gv.at

A Blumengärten Hirschstetten számos kis tematikus kertből áll, az idén bővítették egy újabb látványossággal, a Pannonia témakerttel. A nagyjából 500 négyzetméteres területet tavaly kezdték el kialakítani a talaj előkészítésével és a kertészeti munkákkal. A kialakított sztyeppés, száraz füves területen az egykori Pannóniai területén fellelhető, veszélyeztetett, védett, illetve már kihalt vadnövényfajtákat lehet látni, a növényeket itt is szaporítják. A témapark növényei májusban és júniusban virágoznak leginkább a szakértők szerint. 

A park közepére a bécsi kertészek készítettek egy új „piknikmezőt”, ahol az árnyas fák alatti padokon kívül most már szabadtéri bútorokon is el lehet nyújtózni. Aki járt a közelmúltban Bécsben, annak ezek ismerősek lehetnek, a Múzeumi negyedből (Museumsquartier) hozták át ide őket.

A piknikmező mellett van egy kétezer négyzetméteres játszótér is, ahol a gyerekek játékos módon ismerkedhetnek meg a rovarokkal. A „rovarjátszótér” azért nem olyan félelmetes, pókháló-mászókát, sáskacsúszdát és méhecske-mérleghintát jelent.  A hatalmas parkban található még egy állatkert is, a Zoo Hirschstetten, ahol több mint 50 különböző állatfaj él.

A park 2018. október 14-ig keddtől vasárnapig 9-18 óra között látogatható, hétfőnként zárva tartanak. Viszont júniustól augusztusig szombatonként este 8 óráig lehet maradni, 2018. július 30. és augusztus 10. között a Pálmaház zárva lesz. (Quadenstraße 15, 1220 Wien)

3. Klimt, Schiele, Wagner, Moser 

Például ők. De sokkal többen voltak, akik a századfordulón az iszonyúan konzervatív osztrák főváros arculatát átrajzolták egy új, modern művészi látásmóddal. Ebből született a bécsi szecesszió. Akit a képzőművészet, építészet kicsit is érdekel, annak muszáj a bécsi szecessziós emlékév programjaiból látni néhányat.

1898-ben negyvenkilenc művész vonult ki a város művészeti központjából, hogy szakítson a hagyományossal és valami rendhagyót teremtsen. A századforduló képzőművészeti és építészeti modern stílusirányzatának világhírű alakjai aztán Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser lettek. Életük úgy alakult, hogy mind a négy művész egy esztendőben, 1918-ban hunyt el. A 100. évforduló alkalmából rendeznek számos múzeumban kiállítást Bécsben, bármilyen időpontot kiválaszthatunk, mindig fogunk találni valami tartalmasat. A „Sei deiner Zeit voraus!” ("Haladd meg a korodat") mottót keressük, a programok 2019-re is áthúzódnak.

Gustav Klimt  

Fotó: wikipedia.org 

Gustav Klimt munkásságát két helyen is nyomon követhetjük: a rekonstruált társalgó szobájába és műhelyébe a Klimt Villában nyitott állandó kiállításon nézhetünk be, be ennél lenyűgözőbb az úgynevezett Klimt-Híd, melyet a Kunsthistorisches Museum lépcsőházában állítottak fel. A híd valójában egy állványzat, melyről 13 mennyezeti freskót csodálhatjuk meg egészen közelről. Ezek Klimt művészetének korai munkái.

Egon Schiele

1024px-egon_schiele_096.jpg

Fotó: Egon Schiele: Két fekvő lány, átlós helyzetben - wikipedia.org 

Egon Schiele bizarr alak, a szexualitás szabad ábrázolásának nagymestere volt. Aktképei még ma is annyira megbotránkoztatják a közönséget, hogy állítólag a briteknél és a németeknél csak cenzúrázva kerülhetnek bemutatásra. A modern művészet szabadságára hívja fel a figyelmet Bécs azzal, hogy egy morális diskurzust indított, #DerKunstihreFreiheit (szabadságot a művészetnek) hashtag alatt. 

Schiele aktgrafikáiért a Leopold Museumba kell mennünk. 

Otto Wagner

otto-wagner-pavillon_wien.jpgOtto Wagner által tervezett Stadtbahnállomás - wikipedia (Thomas Wolf) 

Otto Wagner, provokatív építész volt, de hiába volt zseniális, több tervének megvalósulását is megakadályozták. Ami megépült, azt viszont ma is gyönyörűnek látjuk, mint például a bécsi városi vasút (Stadtbahn) állomásait, a posta-takarékpénztár épületét vagy a steinhofi templomot. Ezek a modern nagyvárosi arculat megteremtésének mérföldkövei voltak Bécsben.

Wagner életművével - benne életének politikai és kulturális viszontagságaival - a Wien Museumban rendezett kiállításon találkozhatunk.

A Bécsi szecesszió jubileumi évét a 1903-ban alapított Bécsi Műhely különleges formatervezésű használati tárgyaiból összeállított kiállítás zárja majd. A festő, grafikus és formatervező Kolomon Moser teljes munkásságát felölelő kiállítást 2018 decemberében nyitják meg, ezt az Iparművészeti Múzeumban (MAK) láthatja, akit ezek a tárgyak érdekelnek.

4. Európa legnagyobb ingyenes fesztiválja a szigeten

wien_info.jpg

Az osztrákok nagyon értenek a fesztiválkultúrához, vagy 200 zenei- és táncfesztivált hoznak össze évente az országban. A Donauinselfest mégis különleges, mivel ez Európa legnagyobb ingyenes szabadtéri fesztiválja. Idén rendezik meg 35. alkalommal, így egy kicsit talán fel is tuningolják az eseményt a jubileum jegyében.

Mindenesetre három napon át 600 órányi szórakozást ígérnek, 16 témasziget helyszínen lehet majd koncerteket hallgatni, jókat enni és inni. A 21 km hosszú, de csak 250 méter széles sziget egyébként a Duna szabályozása okán, árvízvédelmi okokból született, később jöttek rá, hogy ez mekkora lehetőség és kialakítottak rajta egy szabadidős paradicsomot.

Időpont: 2018. június 22-24. A programot május közepén teszik közzé a szervezők, ezután érdemes rákattintani a rendezvény weboldalára.

 

Ha kedveli Bécset, nézzen körül korábbi posztokban is:

A Votivkirche - magyar szabólegény merénylete Ferenc József császár ellen 

A Stephansdom legrégebbi harangja 

A múlt századi Bécs nosztalgikus magyar fényképeken

Ezeket vegyük számításba, ha gimnazistánk Bécsbe menne egyetemre

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr3113767174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása