Schönbrunn első császárnéja, aki Sopronban lett királyné
2018. október 19. írta: Kaiser Smarni

Schönbrunn első császárnéja, aki Sopronban lett királyné

Gonzaga Eleonóra nem csak szenvedélyes vadász, hanem szépérzékkel, remek ízléssel megáldott, művészetet kedvelő magyar királyné volt. Szokatlan összefüggésben rendhagyó sétát teszünk Európa egyik legszebb kastélyparkjában, a bécsi Schönbrunnban.  schonbrunn_elmenynektek.JPG

Gonzaga Eleonóra Anna mantovai hercegnőként ment feleségül II. Ferdinánd német-római császár - cseh és magyar királyhoz. A házasságkötés Innsbruckban történt 1622 februárjában, majd néhány hónapra rá az asszonyt magyar királynévá koronázták Sopronban.

Schönbrunn kapcsán Gonzaga Eleonórát nem gyakran említik az útikalauzok. Talán túl régen történt, hogy a vadászni szenvedélyesen szerető császárné-királyné, a korábban Katterburgnak hívott császári vadasparkban felépítette az első igazán szép kastélyt, s ezzel évszázadokra előre kijelölte a fenséges birtok funkcióját.  schonbrunn_elmenynektek_img_6830.JPG

A Schönbrunni kastélyparkot (benne a világ első állatkertjét, a Gloriettet, a Neptun-kutat, a pálmaházat és a számos többi látnivalót) napjainkban évente több mint 5 millió látogató keresi fel. A Habsburg uralkodók egykori nyári rezidenciája ma is látható építményei nagyjából Mária Terézia ízlése alapján születettek, így a barokk kastélypark is.

Schönbrunn Mária Terézia idejében vált igazán pazar császári rezidenciává, ám ő előtte nagyjából 100 évvel Gonzaga Eleonóra volt az, aki Schönbrunnak nevezte és elsőként birtokba vette a hatalmas parkot és beköltözött az általa építtetett kastélyba.

Képek: A schönbrunni kastélykert ma.shonbrunn_elmenynektek_img_6810.JPG

schonbrunn_elmenynektek_img_6797.JPG

schonrunn_elmenynektekimg_6815.JPG

schonbrunn_elmenynektek1.JPG

A Habsburgok szerettek vadászni, 1569-ben szerezték meg a jó vadászterületként ismert és vadasparkként használt katterburgi birtokot. Ekkor létezett már a mai fogalmaink szerinti állatkert-szerű vadaspark, miután az uralkodó, Habsburg Miksa nem csak baromfit, hanem egzotikusnak számító szárnyasokat (pávát, pulykát) is tartott. Ez a kert azonban - a magyar hadak hathatós közreműködése okán - 1605-ben elpusztult.

Miután a birtokot rendbe tették, a rege szerint erre tévedt Mátyás császár 1612-ben, aki mikor rábukkant egy forrásra, így kiáltott fel: „Schöner Brunnen”.  (Mátyás császár nem azonos a mi Mátyás királyunkkal, Hunyadi Mátyással, ahogy ezt több helyütt lehet olvasni.) A forrás felfedezője Habsburg vagy Ausztriai Mátyás (1557-1619), német-római császár (és magyar király) volt, aki azonban ezután már nem sokáig élvezhette a Bécs melletti gyönyörű terület természeti szépségeit. 

Halála után fia, (a vadászatot szintén kedvelő) II. Ferdinánd vette birtokba a trónt, s innentől a császári vadászterületet Gonzaga Eleonóra tette fényűző parkká, s ő nevezte először Schönbrunnak. Gonzaga Eleonórával kapcsolatos érdekesség, hogy a császárnét magyar királynévá Sopronban koronázták. 

Képek: a schönbrunni kastélypark ma. schonbrunn_elmenynektekimg_6811.JPG

img_6860.JPG

Miután II. Ferdinánd első felesége (aki az unokatestvére volt) meghalt, második házastársát, Gonzaga Eleonórát is meg kellett koronázni. 1622 nyarán a zavaros politikai és katonai viszonyok miatt, a magyar királynéi koronázás szertartására új helyet kellett keresni, mivel a koronázóvárost, Székesfehérvárt és a koronázási joggal rendelkező Esztergomot éppen a törökök birtokolták, Pozsony pedig a háború miatt romokban hevert.

Sopronra esett a választás, ahová országgyűlésre gyűltek össze a magyar rendek és maga Ferdinánd és Eleonóra is megérkezett a városba. A szertartásra Sopronba hozták azt az óriási vasládát, amely a Bethlen Gábortól visszakapott Szent Koronát és a koronázási jelvényeket őrizte.

Az eseményre Gonzaga Eleonóra Anna védőszentjének ünnepén, Szent Anna napján, július 26-án került sor Pázmány Péter esztergomi érsek és még 8 püspök részvételével, a ferencesek tulajdonában lévő Nagyboldogasszony templomban. (Ez ma is áll a soproni Fő téren, talán Kecske-templom néven ismerik a legtöbben.)

Pázmány Péter érintette a Szent Koronát Gonzaga Eleonóra jobb vállához, miután régi magyar szokás szerint szimbolikusan így fejezték ki, hogy az asszony az uralkodó támaszaként osztozik az ország kormányzásának terheiben. Majd pedig a királyné jobbjába a jogart, bal kezébe pedig az országalmát, azaz az igazság és az uralom szimbólumait kapta.

A Szent Korona és koronázási jelvények 29 napig voltak Sopronban, aztán visszavitték ezeket a koronaládában Pozsonyba.

II. Ferdinánd 1637-ben hunyt el, s ezt követően a vadászatot és a művészeteket kedvelő Gonzaga Eleonóra Schönbrunnban rendezte be reprezentatív özvegyi rezidenciáját és egy nyári palotát is építtetett ide. A császári-királyi özvegynek nagy kedve és jó ízlése volt a művészetekhez, s ennek megfelelően éveken át élénk kulturális élet zajlott a birtokon, uralkodói közreműködéssel zenei és színházi előadásokat rendeztek Schönbrunn kertjében.

Gonzaga Eleonóra 1655-ben hunyt el. Schönbrunn akkori virágzásának pedig az 1683-as bécsi török ostrom vetett véget. Következő, s valójában igazi fénykora Mária Terézia uralkodása alatt jött el.

Képek: A schönbrunni kastélypark ma.

schonbrunn_elmenynektekimg_6831.JPG

schonbrunn.jpg

img_6838.JPG

schonbrunn_elmenynektek_194507.jpg

Schönbrunn kastélyparkját 1779-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt, s azóta népszerű pihenő- és szórakozóhelye a bécsieknek és a világ minden tájáról érkezőknek. A hatalmas park (kelet-észak irányban 1,2 km hosszúságú, észak-dél irányban pedig 1 km), 1996 óta a Világörökség része.schonbrunn_elmenynektekimg_6805.JPG

A kastélyban számos történelmi esemény zajlott le az évszázadok során: Schönbrunnban született Ferenc József, aki élete utolsó éveit is itt töltötte. A kastély Tükörtermében zenélt a hatéves csodagyerek, Mozart, tanácskozott benne Napóleon, s itt tartották a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszust 1814-15-ben, és itt írta alá I. Károly császár 1918-ban a monarchia végét jelentő dokumentumot.schonbrunn_elmenynektekimg_6833.JPG

Évente két olyan különleges alkalom, esemény is van, amire érdemes ellátogatni akkor is, ha már korábban jártunk itt: a hangulatos adventi vásárok és a Bécsi Filharmónikusok nyáréjszakai koncertjei. img_5304_1.JPG

A filharmónikusok schönbrunni koncertjét 2004 óta minden évben megrendezik. Ilyenkor a helyszínen 100 ezer néző hallgatja a rendkívüli, ingyenes zenei eseményt. Ezzel a néhány másodperces videóval érdemes belekóstolni a hangulatba. 

schonbrunn_elmenynektek_183854.jpg

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

A Bécsi Filharmónikusok nyári koncertje a schönbrunni kastélykertben.

Élmény Nektek magazin (@elmenynektek_magazin) által megosztott bejegyzés,

 

Források: 

Pálffy Géza: A Szent Korona Sopronban (2014)

www.wien.info,

www.bundesgarten.at,

www.schoenbrunn.at

Fotók: saját

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014308213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása