Tavak, remek strandok a Nyugat-Dunántúlon és Burgenlandban
2018. augusztus 13. írta: Kaiser Smarni

Tavak, remek strandok a Nyugat-Dunántúlon és Burgenlandban

Van néhány kevéssé ismert, nagyon hangulatos tó és élménymedencés strand, ahol lehűtheti magát az ember a hőségben, ráadásul még a táj, a környezet is élményt ígér. Összeállításunkban Nyugat-Dunántúl és Burgenland legjobb vízparti helyei és strandjai közül vettünk számba néhányat. ritzing_elmenynektek.jpgFotó: Ritzing (Récény) 

1. Fertő-tó - Neusiedler See

A legnagyobb vízpartot a Fertő-tó adja.  Ám miközben a vízisportok garmadáját kínálja, fürdőzési lehetőségek -  a hatalmas nádas terület miatt - azért igencsak korlátozottak. Mindemellett a tó igen sekély (másfél méter mély) így nagyon gyorsan felmelegszik. Miután nem ritka, hogy tartós forróságban a víz eléri a 30 fokos hőmérsékletet is, célszerű olyan fürdőhelyet választani, ahol medencés strand is van. Hűvös időben ez jól jöhet, mert a medencéket fűteni is tudják napenergiával. Ám ez sajnos egyelőre csak az osztrák, burgenlandi részen elérhető. 

Fertőrákosi strand - a hazai oldal

A Fertő mindössze egyetlen pontjánál van kiépített strand, ez pedig Fertőrákosról közelíthető meg, így azoknak jó, akik Sopronban vagy a város környékén nyaralnak. A Fertő-tavi vízitelepről pillanatnyilag nem lehet szuperlatívuszokban szólni, viszont a terület milliárdos fejlesztés előtt áll, így a közeljövőben igencsak megváltozik a helyzet, már ami strand infrastruktúráját és a partszakasz arculatát illeti. Fertőrákosról egy hosszú és keskeny út vezet ki a tó partjára, nem ritka, hogy hosszú sorok kígyóznak a strand felé.

Napi belépő 750 forint felnőttnek, de van félnapos és családos jegy is, illetve parkolójegyet is vásárolnunk kell.  Bővebb információk itt.

Aki áthajózna egy osztrák strandra, szintén csak innen, a fertőrákosi vízitelep hajóállomásáról tud.

Burgenland, Neusiedler See

Sokkal jobb a helyzet osztrák oldalon, ahol a közvetlen (vagy majdnem közvetlen) tóparti településeken nem csak vízparti strandokat alakítottak ki, hanem medencés élményparkokat is építettek. dscn9686_2.JPGFotó: Podersdorf am See 

Ezekről általában elmondható, hogy nagyon tiszták, egyértelműen gyermekbarátok, a napi belépő 5 eurótól kezdődik. Némelyik igazán fullextrás, élménymedencék, vízícsúzdák, gyermekmedencék, játszóterek, különféle sportpályák (nem csak foci, hanem strandröplabda, teke, tenisz), trambulinok és csónakkölcsönzők szinte mindenhol vannak. 

Ezeken a településeken találunk strandokat: 

Apetlon, Illmitz, Podersdorf, Wieden, Neusiedler am See, Jois, Breiterbrunn, Rust, Mörbisch, Frauenkirchen, Oggau, Purbach, Gols.  Részletes információkat érdemes innen kimazsolázni.

strandok_tavak_elmenynektek_ferto_to.JPG

A Fertő-tó hazai oldalán a hegykői termálfürdőt kereshetjük még fel, itt is van egy kisebb kültéri medence, de van egy jó strand Hegykő közelében: 

Petőháza

Petőháza egy titkos tipp.Viszonylag kevesen ismerik, pedig nagyon jó kis hely, sok árnyékot adó fával és napozóterülettel. Néhány km-re fekszik Hegykőtől, kissé beljebb a Fertő-parttól Kapuvár-Győr irányába. Néhány évtizeddel ezelőtt még egy szépen prosperáló cukorgyár működött a településen. A strandon van egy 36 fokos gyógyvízű ülőmedence, de mellette egy pazar ezer köbméteres úszómedence és gyermekmedence is. Felnőtt egész napos belépő 1200 forint. Még több információ a petohazastrand.hu oldalon érhető el.

Ha visszakanyarodunk Sopron felé, hogy aztán dél felé tartsunk majd, Sopron mellett találunk még egy kis tavat:

Tómalom- fürdőtó

A Soprontól Fertőrákos irányába csupán néhány km távolságra fekszik Tómalom, állítólag már a rómaiak idejében létezett. Viszont csak az elmúlt években kezdték igazán fejleszteni, jelenleg egyszerű infrastruktúrájú, de a környezete nagyon szép. Napozómólók, zuhanyzók, játszótér, gyermekmedence csúszdával, óriás sakk is van. Lehet kajakozni és vízibiciklizni és csónakot bérelni. Felnőtt belépő 880 forint, csónakjegy 2 órára 600, katamaránra és vízibiciklire pedig 800 forint. Még több info itt.

Sopron másik oldalán, Brennbergbánya felől szintén van egy gyönyörű tó Burgenlandban, ez a méreteit és az infrastruktúrát tekintve is jóval nagyobb: 

Ritzing (Récény) - fürdőtó (Sonnensee Ritzing - Burgenland)

A ritzingi fürdőtó a soproniak nagy kedvence. Röpke negyed óra alatt elérhető Sopronból. Ezért és a természeti szépsége miatt is favorit. A gyönyörű fás, erdős, mezős környezetben, 4 hektáron fekvő terület és a tiszta vízű tó elsősorban családok számára ideális, van egy 100 méteres vízi csúszda, ugródeszka, széles élménycsúszda, úszósziget, röplabdapálya és a gyermekeknek egy árnyékolt homokozó. Mozgáskorlátozottak számára is kényelmes. A felnőtt egész napos belépő ára 4 euro. További részletek a ritzing.at oldalon találhatók.

furdotavak_elmenynektek.jpg

Fotó: Ritzing

Strandok

A Fertő-tó és Sopron környékénél maradva még, érdemes tudni, hogy Sopronban a városi uszoda, a Lővér-fürdő- Csík Ferenc uszoda is jó hely, bár nem túl nagy. A közeljövőben fejlesztik majd, akárcsak a fertőrákosi strandot. Itt a fedett úszómedence mellett kültéri élménymedence, sportpályák is vannak és a parkolás ingyenes. Felnőtt belépőjegy 1300 forint, de van kedvezményes jegy is.

Számos strand van még a környező burgenlandi településeken Sopron közelében. Burgenlandban tényleg nehéz összeszámolni, hány fürdőzési és vízisport lehetőség van, miután nagyon sok, kicsi lélekszámú településnek is saját (némelyiknek egészen komoly) uszodája és strandja van. 

Sopron környékén érdemes ezeket a felkeresni: 

Eisenstadt (Kismarton), Siegendorf (Cinfalva), Deutschkreutz (Sopronkeresztúr), Schattendorf (Somfalva)

Általános tudnivalók: A helyi uszodák, strandok tiszták, ápolt zöldterülettel és árnyékolókkal vagy fás területekkel. Gyermekbarátok, kismedencével, csobogóval, gyermekcsúszdával és pelenkázó helyiséggel rendekeznek. Mindenhol van sportolási lehetőség és parkoló a strandok mellett. A napijegy átlagára 5 Euró, sok helyen a 6 év alatti gyermekeknek ingyenes, illetve ezekben is van félnapos és más kedvezményes jegy. 

schattendor_elmenynektekf.jpg

strandok_elmenynektek.jpg

strandok_elmenynektek_2.jpg

Fotó: Schattendorf

2. A Fertő-tótól délre

Vas és Zala megye felé, illetve osztrák oldalon Közép- és Dél Burgenland felé haladva, megint csak szép kínálatot találunk fürdőtavakból és strandokból. 

Talán nem kell említeni Bük, Sárvár fürdőit, vagy Burgenlandban Lutzmannsburgot, ezeket mindenki ismeri.

Nézzük a kisebb helyeket Burgenlandban, melyek nagyon népszerűek a kőszegiek és szombathelyiek körében. 

strandok_tavak_elmenynektek_soprontol_delre.JPG

Kobersdorf (Kabold) - Naturbadesee

A tó a Lánzséri-hegyek természetvédelmi területén fekszik, mintegy 2 km-re Kobersdorf településtől.  A 7 ezer négyzetméteres tó legmélyebb pontja 4 méteren is lehet, ennek ellenére gyermekenek is biztonságos a fürdőzés. A tó vize nagy melegben 25 fokra is felmelegszik. Gyönyörű és ápolt a környezet, modern öltözők, sportlehetőségek is vannak a strandon. Érdemes megkóstolni a kobersdorfi természetes ásványvizet is és megnézni az egykori vízi várat. Részletesebb infók a sonnensse.at oldalról gyűjthetők.

Markt St. Martin (Sopronszentmárton)

Ez egy természetes és érintetlen kis fürdőtó 1500 négyzetméteren. Különösen azoknak jó, akik érzékeny bőrűek, mert ezt a tavat csak természetes, biológiai úton, vegyi anyagok hozzáadása nélkül tartják karban. Tíz évvel ezelőtt újították meg, homokos a partja, sekély részekkel a gyermekeknek. Vannak csúszdák, ugródeszka, mesterségesen kialakított úszószigetek, sőt még pezsgőfürdő is. Napijegy felnőtteknek 3 Euro. 

Rehnitz (Rohonc) erdei tófürdő

A Günser-hegység forrása táplálta rohonci erdei tavacska Kőszegtől 14, Szombathelytől 20 km-re fekszik. Gát segítségével kialakított szép kis fürdőtóról van szó az Irottkő Nemzeti Park közepén, a hegykoszorúval övezett Rohonc szélén. Sekély vízű partszakasza miatt kedvelt a kisgyermekes családok körében is. Minden van, ami egy egynapos kellemes lubickoláshoz és pihenéshez kell: strandröplabda-pálya, gyermek csúszda, vízijátékok, füves, árnyékos helyek és nagy parkoló. A felnőttjegy 3,5 Euro.

rohonc_burgenland_turismus.jpg

Fotó: Rehnitz - burgenland.info

Königsdorf (Királyfalva)

A Körmendhez és Szentgotthárdhoz közeli, 5 hektáros strand, számos jó élményelemmel (kalózhajó, vizibicikli, úszósziget) a vízben és a szárazföldön (strandröplabda pálya) is. Tiszta, smaragdzöld színű vize miatt kedvelik, főképp a családosok. A felnőtt napijegy 3,5 Euróba kerül. További tudnivalók itt a konigsdorf.at oldalon.

Rauchwarter (Rábort) fürdőtó 

A víz átlagos hőmérséklete itt 24 fokos, és nincsenek kijelölt szakaszok ahonnan be lehet jutni a vízbe, bárhonnan bejuthatunk a tóba. A felnőtt napijegy ára 3,5 Euro.

badesee-rauchwart_burgenland_tourismus.jpg

 Fotó: Rauchwarter Badesee - burgenland.info

Érdemes még Lockenhaus (Léka) és Hennersdorf (Naturbadesee Burg) fürdőhelyeit felkeresni, Szombathelyhez vannak közel. Aki hajlandó kicsit többet utazni, annak érdemes elmenni Neufeldig (Lajtaújfaluig), ahol még búvárkodni is lehet.

Vas és Zala megye

 

Sokak kedvenc tava az Őrségben található Vadása tó, azonban ebben jelenleg tilos fürödni. A nagy meleg miatt elalgásodott a víz, így jelenleg kárfelmérés és mentesítési munkák zajlanak. 

Szajki tavak - Hosszúpereszteg

A Szajki tavak mesterséges gátakkal felduzzasztott tavak, van belőle horgászoknak, strandolóknak való. A 6-os számú tó a strandos tó, 200 méter hosszú strandszakasszal, jó nagy füves területtel. A napi belépő ára felnőtteknek 600 forint, a parkolás ingyenes. Több infó a szajkitavak-strand.hu oldalon található.szajki_tavak.jpgFotó: Szajki tavak - szajkitavak.hu

Gébárti-tó és Tóstrand - Zalaegerszeg 

A zalaegerszegi Aquacity vizicsúszda és élménypark és a termálfürdő szomszédságában van a patkó alakú Gébárti-tó, amit két kis patak felduzzasztásával hoztak létre. Helyenként fél - 3 méter mély, azonban közepén a gátnál ez a 8 méter mélységet is elérheti. Szépen parkosított, sétautak, egész évben üzemelő kemping veszi körül. A szabadtéri strand a félszigetén helyezkedik el. Horgászni, csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A felnőtt egész napos belépő 700 forint.

Lenti strandfürdő

A régió lenti csücskében fekszik a lenti strand 8 hektáros területen. Öt szabadtéri medencével jó választás azoknak, akik nem kedvelik a természetes vizeket, ellenben szeretik a kényeztető és szórakoztató vízi élményelemeket. Ezért az élményért azonban jobban a zsebünkbe kell nyúlni, a felnőtt napijegy 2800 forint.  lenti.png 

Rossz idő esetén pedig ezeket az ötleteket érdemes átnézni: 10 népszerű termálfürdő a Nyugat-Dunántúlon és Burgenlandban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr2314173769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása