Egy gyors kultúrtúra Eisenstadban
2016. december 09. írta: Kaiser Smarni

Egy gyors kultúrtúra Eisenstadban

20161203_125038_1.jpg

Az első körforgalomban megértjük majd, hogy egy csupán néhány órásra tervezett "kultúrtúra" Kismartonra nem nagyon lesz elég. Nézzük, mi az 5 top látnivaló, amit, ha tehetjük, ne hagyjunk ki Eisenstadtban

Eisenstadt Ausztria legapróbb tartományi fővárosa, alig lakják tizenötezren. A soproni határtól nincs fél óra, megközelíthetősége, már ami az országutakat illeti, pazar jó. A városban nyelvi gondjaink sem nagyon lesznek, elég nehéz belefutni valakibe, aki magyarul nem beszél. (Némi költői túlzással persze.)

A város neve vasvárost jelent horvátul és németül is, a helyen egykor vaslelőhely és vaskereskedelmi központ volt. A legenda szerint várának falai olyan erősek voltak, mintha vasból lettek volna. 

Amint belépünk Eisenstadtba, mindjárt nyilvánvaló, hogy Burgenland tartományi fővárosa, már ami a történelmi belvárost illeti, maga az évszázados kultúra. A kastély felé vezető körforgalomban, a városka egyik fő közlekedési csomópontjában azonnal meg is kaphatjuk az első élményt, érdemes kitekinteni az autó ablakából.

Amit látunk, az nem egy óriás méretű ágyúgolyó, hanem egy bazaltkugli, azaz Basaltkugeln. A Landesmuseum Burgenland, a tartományi múzeum által kiállított bazalt átmérője 2 méter körüli, mintegy 20 tonna, életkora jó sok millió év.  

20161203_135513_003_1.jpg

De van ugyanitt egy római szarkofág is, az ie. utáni 3.-4. századból. Mindkét kiállítási tárgy mellé információs táblákat állítottak, ne kelljen találgatnunk, hogy ezek micsodák.

dscn3175_1.JPG

A városnak két hívószava van: Esterházy és Haydn. Haydn olyan Kismartonnak, mint Mozart Salzburgnak. Szóval: "HAYDN STADT EISENSTADT".

Ne csodálkozzunk, ha az óváros tele van buszokról éppen le- és felszálló külföldiekkel, no és látogatóknak szóló információs táblákkal. Biztosan nem tévedünk el, ha Eisenstadt top látnivalóit keressük. Mindenről van infó, a Haydn útról, a kastély parkjáról, de még kifejezetten kerékpárosoknak szóló térképet is találunk az óvárosban. Ez nem csoda persze, miután egész Burgenland és a Fertő part keresztbe kasba tele van kerékpárutakkal. 

Egy információs tábla a Haydn út állomásairól.

Interaktív táblát letölthetünk innen is, kis villogó pontok jelzik majd, hová is kell mennünk.

20161203_123302_1.jpg

Akkor nézzük a kultúrtúra legfontosabb állomásait. 

Az Esterházy kastély 

A város ikonikus jelképe a "Schloss Esterhazy". Nem látszik rajta, hogy egykor vízi vár volt, pedig az volt, valamikor a 13. században kezdték építeni, s az évszázadok alatt számos esetben nyúltak hozzá az építészek. A Kanizsai család birtokolta, de történetének igazi fénypontja 1649-ben jött el, amikor Esterházy Miklós vette birtokba. Innentől 300 évig a hercegi család székhelye.

dscn4155_1.JPG

Ma az Esterházy Magánalapítvány kulturális központja és rendezvényhelyszíne. A kastély a látogatók fogadásán kívül, időszakos kiállítások, nívós koncertek, zenei fesztiválok és reprezentatív társadalmi események helyszíne is.

Miután Haydn 40 évig állt a hercegség szolgálatában, a nevét viselő terem ma is a világ egyik talán legszebb és legjobb akusztikájú koncertterme.   

Az épületben nem csak hercegek laktak, a háború után itt működött a burgenlandi tartományi kormány, majd a bíróság is. Bármerre is indulunk tovább a városban, a Schloss Esterhazy a látnivalók origója.

A nyitva tartásról és a látogatói információkról magyar nyelven a kastély weboldalán lehet tájékozódni.  

20161203_125351_002.jpg

Ebben a hosszan nyúló két épületszárnyban, mely a kastélyig vezet, egykor az őrség, a lovasistállók és a lovasiskola volt. 

dscn3179_1.JPG

Joseph Haydn lakóháza 

Ha a kastélyt láttuk, a Haydn-Gasse felé indulhatunk tovább, ezt a kastély bejáratától jobbra találjuk. Eztán néhány percnyi sétával elérkezünk Haydn barokk lakóházához, melyet a muzsikus vásárolt magának és 12 évig lakott benne. A Haydn házban kiállításokat és rendezvényeket tartanak. Információkat a haydn-haus.at oldalon találunk, német nyelven. 

20161203_123115_002.jpg

Haydn házától néhány lépésre áll a Ferences templom és kolostor, ezt 1386-ban Kanizsai János egri püspök alapította. Itt van az Egyházmegyei Múzeum és az Esterházy kripta, de ez sajnos most nem látogatható.     

20161203_123316_1.jpg

Az Esterházy kastély parkja 

A kastélyparkot innen "alulról", egy kis átjárón keresztül a Haydn utcából is megközelíthetjük, hogy éppen csak bepillanthassunk a 19. század egyik legcsodálatosabb tájkertjébe.

Aki szereti a természetet, annak a kastélypark maga lesz a csoda. Egy közel 50 hektáros, mezőkkel, fás részekkel, erdős területekkel, tavakkal és utakkal kialakított tájkert ez, melyben csodás kerti építmények vannak, úgy mint a Narancsház, a Leopoldina-emlékkápolna, a Gépház, vagy a Gloriett.  

20161203_123715_1.jpg

A tavacska partján álló épület, ott bal oldalon, technikatörténeti értelemben is különlegesség. Az épület a kor egyik legizgalmasabb ötletéből születő, messziről akár templomnak is tetsző alkotás, valójában egy gépház, de úgy is mondják, hogy szivattyúház.

Alaprajza egy görög kereszt, tornya pedig nem torony, hanem kémény. II. Esterházy Miklós -  aki egyébként magát a kertet is szépen bővítette - 1803-ban vett egy valódi Watt-féle gőzgépet Londonban, melynek csodájára járt az egész Habsburg birodalom. Errefelé ugyanis ez volt az első ilyen, ipari forradalmasított technikai alkalmatosság.

S miután egy ilyen füstokádó szerkezet egyáltalán nem illett a csodálatos kertbe, megépítették hát ezt az épületet, kéménynek pedig a tornyocskát. A tó egyébként az egyetlen a parkban, melyet forrás táplál. Ebből a "természetes" vízből pumpálták fel a gőzgép segítségével a vizet a magasabban fekvő területekre. Ezt a tavacskát ezért gépháztónak hívják.

20161203_123801_001_1.jpg

A Dóm 

A Dóm, azaz a Szent-Márton plébániatemplom Eisenstadt óvárosában. Egy 1264-ben keltezett oklevélben említik a kápolnát először, "capella Sancti Martini" néven. A dómot 2002 és 2003 között a püspökség átépíttette, tulajdonképpen átalakíttatta. A dóm egyszerre őrzi az évszázadok emlékét, a gótikustól a mai modern megoldásokig. Egészen különleges.

dom.jpg Fotó:   http://www.eisenstadt-tourismus.at 

A dóm falán elhelyezett információs táblán ott van néhány évszázadnyi történelem.

20161203_133953_1.jpg

A templom mellett egykori temető áll, s volt itt egy "csontház" is valamikor. 

20161203_133800_1.jpg

  A Kálvária-hegy, Haydn mauzóleuma 

A Szűz Mária látogatása zarándoktemplom, a Haydn mauzóleum, a Kálvária-hegy az Esterházy kastély bejáratától balra esik, tehát a Dómtól vissza kell mennünk a kastélyig és onnan egy néhány perces sétával juthatunk el erre a helyre. A templom 1715 és 1803 között épült, de elkészültét a terveket megálmodó I. Esterházy Pál már nem érte meg, a nagy pestis őt is elvitte.  

A kálváriát az egyházi barokk ékkövének mondják, mesterséges dombra építették, a belsejében barlanghoz hasonlatos folyosók vannak, építészeti remekműként is emlegetik. A zarándoktemplomban lévő orgonán, állítólag maga Haydn is játszott.

20161203_131145_001_1.jpg

20161203_131304_001_1.jpg

20161203_131834_1_1.jpg

Haydn 1954 óta nyugszik ebben a mauzóleumban. Halála után egyébként Bécsben temették el. A történet talán ismert: amikor a hamvakat Bécsből Kismartonba szállították, fedezték fel, hogy hiányzik a muzsikus koponyája, ez ugyanis a temetés után eltűnt. Ez a megdöbbentő történet 1954-ben zárult le, amikor Haydn testét egy ünnepi körmenet keretében egy csodálatos szarkofágban, a mauzóleumban helyezték el. 

20161203_131728_1.jpg

Nyitva tartás és látogatói információk a haydnkirche.at oldalon találhatók.

Ne legyenek kétségeink, a séta nem volt teljes, jócskán van még, ami kimaradt a látnivalók felsorolásából. Egyébként, ha már Eisenstadtban járunk, semmiképp se hagyjunk ki az egyéb élvezeteket sem, úgy mint a sütizést, kávézást, egy jó borozást, vagy nézzünk ki magunknak egy jó helyet, ahol kaphatunk egy méretes Schintzelt. 

Fotók: saját / Innen szemezgettem:  Az Esterhazy kastély, Eisenstadt hivatalos weboldalai és Ausztria hivatalos turisztikai portálja. 

 

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr3312026695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása