Már a tájolása is csupa misztikum -  a veleméri fénytemplom
2018. szeptember 07. írta: Kaiser Smarni

Már a tájolása is csupa misztikum - a veleméri fénytemplom

Errefelé az égtájakat nem nyugat, kelet, észak, délnek mondják, hanem benek, künek, fenek, lenek a nevük. Ezt jó tudni, ha keressük az utat az Őrségben Velemér felé, ahol az ország egyik páratlanul értékes temploma, az egyedülálló freskótöredékeket őrző, eredeti állapotában megmaradt Árpád-kori napfénytemplom áll.velemer_elmenynektek_112705.jpg

tovább olvasom

 

 

 

  

Ha Sopronban, a Fertő-tájon vagy Burgenlandban keresne látnivalókat, nézzen kicsit körül a blogban, de talál rövidebb érdekességeket közösségi oldalunkon is. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr2114225563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rianas7 2018.09.09. 16:43:08

Az alaprajz hetes számra való komponálása elsősorban a hét szentség, mint a keresztény élet alapköve, az üdvösség emberi útja miatt van így. Danténál is szerepel, meg sok középkori műben.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2018.09.12. 10:34:22

Most megszólalt bennem a mindig újat kereső középkoros művtöris: konkrétan tipikus "mennyei Krisztus-arc" ábrázolásnak tűnik az Aquila-önarckép, még a kendő is stimmel meg a szakállviselet, csomó párhuzam van rá.

Ha a templom XIII. század végi, akkor viszont nem maradhatott meg a talán Szent István óhajára épült eredeti valójában, hiszen akkor még éppen nem halt ki az Árpád-ház.
süti beállítások módosítása