Egy pompás tájkert - a Schlosspark Eisenstadtban
2017. szeptember 29. írta: Kaiser Smarni

Egy pompás tájkert - a Schlosspark Eisenstadtban

Csodálatos kastélyparkok és sírkertek 1.

dscn8184_2.JPG

A burgenlandi eisenstadti kastélypark, már csak az Esterházy családhoz kötődő évszázados történelme miatt is, különleges történelmi tájkert. Nem csak egzotikus fák és növények, botanikai ritkaságok vannak itt, hanem a korábbi századok elismerését és csodálatát kivívó építészeti értékek is. A kissé meglepő elnevezésű Gépháztó, a Masinaház, a Narancsház (Orangerie), a Leopoldina templom, mind része annak az örökségnek, amit az elmúlt századok tájépítészei hagytak itt. A Schlosspark Eisenstadtban a korai 19. század legjelentősebb tájparkjainak egyike, szerencsére ma is egyedi, szép és igazán vonzó természeti látványosság.dscn8080_2.JPG

A történelmi tájkerteknek ugyanúgy megvan a maguk évszázados történelme, fénykora és hanyatlása, mint a főúri családok által épített váraknak, kastélyoknak.

Az eisenstadti (kismartoni) kastélypark (Schlosspark) sorsa egészen a múlt század közepéig az Esterházy családhoz volt köthető. Attól kezdve, hogy a Kanizsaiak birtokát, az akkor még vízívárat és a mellette lévő várkertet 1622-ben megszerezte és családi székhellyé tette gróf Esterházy Miklós, a későbbi utódok, Esterházy hercegek a maguk fényűző igénye, kifinomult ízlése és tulajdonképpen kreatív ötletei szerint alakították tovább. A jobbára gyümölcsfás egyszerű várkertből az idők során manierista, később rokokó és aztán egy nagyjából 50 hektáros csodálatos történelmi, pompás, úgynevezett tájképi kert született.dscn8063.JPG

dscn8017.JPG

Számtalan csodás dolog épült itt az elmúlt évszázadokban: tavak, medencék, mesterséges sziklaalakzatok, különleges kerti építmények, a híres Masinaház, más néven Gépház, ahol a Watt-féle gőzgép üzemelt, az öntözéshez kiépített csőrendszer, igazi, Európában ritka fa- és növény különlegességek, vagy Ausztria legjelentősebbnek tartott Narancsháza, ahol messzi földről hozott egzotikus növényeket neveltek. 

Az egyik legszebb épület a parkban a templom. (A képre kattintva galéria nyílik.)

A Leopoldina templom - Leopoldinentempel

 

Az Esterházy kastéllyal szemben, egy domboldalon áll ez az egyiptomi hatású körtemplom, az 1824-ből való Leopoldinentempel. Alatta húzódik a kis tó, melyet sziklákkal és növényekkel telepítettek be, szintén ekkoriban. A Leopoldina tavat tápláló müllendorfi vízvezeték azonban 1966-ban tönkrement, ezért a mocsarasodó és kiszáradó medret egyszerűen betemették földdel. A kilencvenes években szabadították ki és tisztították meg a tavacskát és a tó nyugati oldalán lévő artézi forrást. Most ilyen szép. (A képre kattintva galéria nyílik.)

A Leopoldina templomhoz sziklás lépcsőkön is fel lehet menni.

Ám ahogyan mindennek, az eisenstadti Schlossparknak is megvoltak a maga életszakaszai, a fénykora és hanyatlása. 

Talán kevéssé ismert, hogy ezt a kicsit dombos, emelkedős területen, a Lajta-hegység felé húzódó kastélyparkot a két világháború közötti, majd az azt követő időszak alaposan megtépázta. Nem csak az orosz megszállás, maga az idő is rombolt: a tavak kiszáradtak, a növényzet vad burjánzásnak indult, a vízvezetékrendszer tönkre ment, megsemmisültek az üvegházak és a Narancsház is félig rommá lett. Némi életet a parkfürdő és egy fesztivál jelentett ekkoriban, de a „népkertté” váló egykori szép kastélypark ezekben az évtizedekben valójában magára maradt. Több évtizedes munkával újították meg a növényzetet és hozták rendbe a park épületeit.

A Narancsház - Orangerie

Az Orangerie, a Narancsház a maga korában Európa egyik legjelentősebb építménye volt. Gazdag növénygyűjteménye (vagy 70 ezer fajta növény), és a melegházak száma miatt vált híressé, citrusféléket, gránátalmát, olajfát, fügét is neveltek itt. Esterházy Miklós (II.) idejében létezett teljes pompájában, volt benne egy különleges pálmaház is. A háborúban sok kárt szenvedett, de felújították és ma ünnepi események, különösen esküvők reprezentatív helyszíne.

A Gépháztó és a Maschinenhaus

Ezt a görög kereszt alaprajzú épületet kifejezetten egy gőzgép elhelyezésre építették. Ezért kapta a Masinaház (Maschinenhaus) nevet. Korábban a hatalmas kertet ebből a tóból öntözték, igavonó állatok segítségével. Ez a park egyetlen természetes tava. A Habsburg birodalom első Watt-féle gőzgépét Londonból hozatta Esterházy Miklós (II.) 1803-ban, hogy ennek segítségével pumpálja fel a kert magasabban fekvő területeire az öntözéshez szükséges vizet. Ez a korban még technikai csodának számító vízgép igen nagy szenzáció volt, azonban nem igazán vált be. Ezen a helyen 1953-ban nyitottak egy strandot, ma is ez a városi parkfürdő.   

1987-ben az eisenstadtiak létrehoztak egy civil csoportosulást, egyesületet „Verein Freunde des Eisenstädter Schlossparks” néven és ezzel az összefogással adtak lendületet a helyreállításnak, a műemléki és parki felújításoknak.

A tájparkban ma nem csak a helyiek találnak felüldülést, sétálnak, futnak és gyalogolnak, hanem a világ minden tájáról érkező turisták is, akik a kastélykertet ingyen és szabadon látogathatják. (Van még itt egyéb látványosság is.) Újabban az Esterházy kastély park felőli oldalán fekvő területen, réten izgalmas kulturális programokat is rendeznek.dscn8146.JPG 

A térképen látható, hogy a Schlossparkba több bejárat is van. Ha autóval érkezünk, érdemes az Esterházy kastély bal oldalánál végighajtva, a nyugati kapunál (Leopoldina templomnál) belépni a területre. Itt autóval parkolni is tudunk. Ha egy eisenstadti belvárosi séta után jövünk, érdemes a déli bejáratot választani, a Haydn Gasse és a Ferencesek temploma felől. Ekkor a Géptó és a Masinaház lesz az első állomásunk. Itt egy aranyos kis játszóteret is találunk.nevtelen_7.png

 

Ha Sopronban, a Fertő-tájon vagy Burgenlandban keresel látnivalókat, nézz kicsit körül a blogban, de találsz rövidebb érdekességeket közösségi oldalunkon is. 

Felhasznált források: schlossparkfreunde-eisenstadt.at; Mag. Brigitte Krizsanits írásai; wikimapia.org; Eisenstadt hivatalos turisztikai weboldala. Fotók: saját

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412910567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fricibá' 2017.10.01. 13:15:41

Biztos nagyon érdekesen tudnál írni a Cluj-Napoca városában lévő Casa Matia din Cluj-Napoca épületéről is. Megpróbálhatnád...

Kaiser Smarni · http://elmenynektek.blog.hu/ 2017.10.01. 13:18:59

@Fricibá': Köszönöm! Tervben van egy téma amivel érinteni fogom. Remélem visszatérsz és elolvasod majd azt is!

gigabursch 2017.10.01. 20:48:55

Miért fáj a a magyar múlt? Szánalmas...

na__most__akkor 2017.10.02. 07:22:31

A kis felirat a képek bal alsó sarkában, az aztán nagyon kell.
Vagy a jobb alsóban...

Legközelebb a kép közepére tegyétek, és villogjon !

janoszeged 2017.10.03. 06:42:37

Ez egy Burgenlandról szóló blog. Kolozsvárról majd ír valaki más.
süti beállítások módosítása