Csodás képek az "Év természetfotója" alkotójától
2018. december 29. írta: Kaiser Smarni

Csodás képek az "Év természetfotója" alkotójától

Annak ellenére, hogy Nagy Bertold természetfotós kedvenc témája inkább a növényvilág, mégis úgy alakult, hogy egy baglyot ábrázoló felvétellel nyerte el az idei Év Természetfotója díjat. A különleges technikával készült díjnyertes kép a téli soproni Szárhalmi erdőben készült egy öreg cseresznyefán szundikáló macskabagolyról. Nagy Bertold korábbi természetfotóiban csupa olyan szép pillanatot találunk, amellyel a természet ajándékoz meg bennünket. Ezekből válogattunk néhányat. nagy-bertold_6_mg_9250.jpg

A soproni Nagy Bertold végzettsége biológia-testnevelés szakos tanár és talán éppen főiskolai tanulmányainak köszönheti, hogy szenvedélyes természetfotós vált belőle. A dolog úgy kezdődött, hogy a kötelező növényrendszertani gyűjteményt fotókon, diasorozat formájában is le lehetett adni a főiskolán, így ezt, az akkor könnyebbnek tűnő megoldást választotta.

Aztán megmaradt a szenvedély és kezdő pedagógusként is folytatta a növények fotózását, miután nyilvánvaló volt, hogy eredeti képekkel sokkal szemléletesebben lehet bemutatni a gyerekeknek, milyen fajokkal találkozhatnak egy erdei, mezei kirándulás során. Ekkor persze már régen világos volt számára, hogy a természetfotózás nem pusztán a rendszertani gyűjtemények elkészítésének egyik módja.

Sokkal, de sokkal több annál.

Különös, festményszerű fotók

Mai fotói egyrészt a természet apró csodáit mutatják meg érdekes perspektívából. Másrészt olyannak tűnnek, mintha festmények lennének, ám kivétel nélkül a természetben, utólagos manipuláció (photoshop) nélkül, a természetfotózás etikai szabályait megtartva készültek.
nagy-bertold_6_mg_5779.jpg

Tavaszi szösszenet - kökörcsin termése a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.
nagy-bertold_6_mg_5289.jpg

 A tavasz színe - egy másik képen, egy másik kökörcsin szintén a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.

nagy-bertold_6_mg_0983.jpg

Erdő mélyén - Sárvár környékén, az Őrségi Nemzeti Parkban fotózott hóvirág ártéri erdőben.

nagy-bertold_6_mg_9021.jpg

Érdekes perspektívából készült kép az Őrségből, az őszi színekben pompázó nyírfaerdőről.

nagy-bertold_6_mg_6408.jpg

Utolsó fényekben - egy másmilyen kökörcsin, más megvilágításban a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.

nagy-bertold_6_mg_6220.jpg

Holdspórák - egy spóráit szóró pöfeteg gomba különleges megvilágításban, háttérben a holddal, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkból. 

nagy-bertold_6_mg_4251.jpg

Kapu egy másik világba - telepített fenyves az Őrségben. 

Helló természet, helló Fertő-Hanság! 

nagy-bertold-_mg_1529.jpgKengyelfutó gyalogkakukk - a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból. 

A tökéletes pillanatért jó sok órát kell kucorogni, lesben állni különböző kényelmetlen helyzetekben, kényelmetlen helyeken, teljes felszereléssel. Például egy ilyen rejtekhelyen, álcában kell résen lenni.nagybertold_mg_2866.jpg

Bármilyen furcsán is hangzik, Nagy Bertold mostanában ritkán jut ki a természetbe, jelenleg ettől elég távol, egy bankban dolgozik és miután három gyermek édesapja, kevesebb idő jut fotózásra.

2016-óta a Nemzetközi Fotóművész Szövetség Művésze cím birtokosa. A Soproni Fotóklub tagsága mellett (ahol kétszer is volt az "Év szerzője") az Osztrák Természetfotós Szövetségnek (VTNÖ) is tagja. Így aztán az osztrák természetfotós megmérettetéseken is szépen szerepelnek fotói, idén nem sokkal maradt le az ottani az Év természetfotósa címről.

nagy-beroltd_a8a3432.jpg

Nagy Bertold

A Magyar Természetfotósok Szövetsége, a NaturArt által meghirdetett Lenergy - Az Év természetfotósa 2018 pályázaton 14 kategóriában indultak versenyművek, majd pedig a kategóriagyőztes fotókból választotta ki a zsűri az év természetfotóját. 

A hivatalos méltatások szerint Nagy Bertold győztes képe látszólagos egyszerűségével hódított, a fotózás hajnalát idéző, fekete-fehér felvétellel.

A díjnyertes fotó a délutáni pihenőjét tartó, élesre fényképezett - egyébként éjjel aktív, jellegzetesen kísérteties hangon huhogó - macskabagoly és a havas erdő elmosódott képének egymásra fényképezésével, multiexpozícióval készült.   nagy-bertold_6_mg_8732.jpg

Az Év természetfotója 2018 - Délutáni pihenő - Szárhalmi erdő.

De itt a bagoly másképp is, a kép a Varázslatos Magyarországunk fotópályázat 2017-2018-as évad legjobb felvételeit bemutató album borítólapjára került.

nagy-bertold_6v18-eulengeschichte-mfb.jpg

Téli bagolymese - szintén a Szárhalmi erdőben készült. 

A Fertő-tó vidéke különleges élővilága ezernyi témát rejt egy természetfotós számára, ezek a korábbi felvételek is itt készültek. nagy-bertold_6_mg_1482.jpg

Bio szűrő - készült a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban egy kanalas gémről.

nagy-bertold_6_mg_6677.jpg

Gyors kaja - Búbos banka család a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.

nagy-bertold_6_mg_8595.jpg

Réti héja - szintén a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.

nagbertold_mg_9768.jpg

Vizes nyuszi a fűben.

Végül pedig egy szemlélődő szalamandra 

nagy-bertold_69b9440.jpg

Patak partján - készült a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban.

 

Az év legjobb természetfotóit - közöttük Nagy Bertold felvételét is - az Év természetfotósa 2018 pályázat alkotásait bemutató kiállításon 2019. január 21-ig megtekinthetjük még a Magyar Természettudományi Múzeumban.   

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr5414504568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.12.30. 13:59:24

Héjja nász a zavaron..?:)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.12.30. 14:08:41

Szép és kreatív fotók, gratulálok az alkotónak. A festményszerű hatást általában egyes, régebbi, az 1940-80-as években készült objektívekkel lehet (egyszerűbben) elérni, azok ugyanis a hátteret nagyon egyedien mossák el (bokeh). Persze, a mai objektívekkel is lehet szépeket fotózni, a lényeg a jó kompozíció és a téma-részletek elhelyezése. Meg, nyilván, sok minden más. ;)

Jon Bovi 2018.12.30. 14:09:06

"Csodás képek az "Év természetfotója" alkotójától"

Adobe Photoshoptól?

Oleg Gontar 2018.12.30. 17:26:49

Erdekes. A szalamandra hosszu zaridovel - elcsepelt, az erdekes egyedi perspektiva alulrol nagylatoszoggel az erdoben, elcsepelt. A kokorcsinek szepek, de pont millio ilyen van a flickr-en, unalomig posztolja mindenki akinek van 2 regi objektivje, es kepes kitekerni a helicoidot. Oszinten szamomra kicsit csalodast okozo portfolio.

Tű a szénakazalban 2018.12.31. 10:00:39

@Oleg Gontar, @Jon Bovi: Nagyon szívesen megnézném a ti képeiteket is. Küldenétek linkeket? Szeretem a gyönyörű és egyedi perspetívából készült képeket. Ha már így lehúztátok, mutassátok meg mit tudtok! Ma, amikor mindenkinek van fényképezője a művészi kivitelezés emeli ki a képet a tömegből. Sokan fotóznak kökörcsint, meg szalamandrát, de annyira gyönyörűen, mint fent, igen kevesen képesek rá. Nem tudom mennyi photoshop utómunkával készültek a fenti képek, de a művészetben sok irányzat elfér egymás mellett. Ahogy egy dokumentum kép, vagy hír kép esetén etikátlannak tartom a photoshopot (főleg ha ezzel az eredeti eseményt próbálják manipulálni), úgy egy művészi céllal készült képnél, ahol egy hangulat, érzés, szépség átadása a cél, kifejezetten hozzátehet a mű értékéhez az utómunka. Köszönöm a fotósnak az élményt, amit a fenti képeivel adott!

(A 44.hu-ra is bemutat egy gyönyörű sorozatot egy másik fotóstól. Akinek a fentiek tetszettek, az azokat is szívesen nézegeti majd: kepek.444.hu/2018/12/30/kepek-de-milyen-kepek-salgotarjanrol)

Boldog új évet!
süti beállítások módosítása