Nehéz elképzelni, hogy a mennyei bonbonok és egyéb cizellált cukrászati finomságok árnyékában az egyszerű kis lisztes morzsa hogyan tudott császári rangra emelkedni. A folyton diétázó Sisi a kandírozott ibolyát szerette, ellentétben Ferenc József császárral, aki viszont a főtt marhafartő után mindig a nagyon egyszerű édestésztákra kívánt rá. Például a smarnira.
A meleg tésztákban jeleskedő bajor és osztrák konyha produktuma a császármorzsa, a Kaiserschmarrn, ami a monarchia örökségéből maradt ránk és legalább annyira hozzátartozik az osztrák édesség-hírességekhez, mint a linzer és a Zacher torta. A császármorzsa nem csak a konyhában örökzöld téma, de a nagy gasztróhistóriában is.
Smarnit készíteni faék egyszerűségű annak, aki már életében legalább egyszer leütött egy tojást. Miközben a monarchia-korabeli Bécs desszertjeire már a rafinált cukrászbravúrok voltak jellemzőek, a Schmarrn mégis be tudott furakodni a császári család kedvencei közé, s ezzel elindult hódító útjára.
Eljövendő édes boldogság
Ami az emlékeket és a császári párral kapcsolatos Kaiserschmarrn-keletkezéslegendákat illeti, a Schmarren-t még előttük, egy pap tette állítólag szalonképes étellé, amikor egy tehetős tiroli pár esküvőjén a lakodalmi asztalra pillantva az eljövendő édes boldogság allegóriájaként emlegette.
Ettől a pillanattól kezdve emelkedett a smarni ázsiója felfelé, s az egyszerű elkészítési módja miatt a receptkönyvekben addig méltatlanul mellőzött morzsa a nyomtatásból fakadó promónak (is) köszönhetően, megkezdte diadalmenetét. Egy 1827-ben megjelent híres szakácskönyvben (Anna Dorn) már legalább háromféle smarni bukkant fel, a lisztes mellett, a zsemlés és a túrós.  Miután minden falusi háznál volt friss tej, tojás és liszt, amiből jóféle édességet is lehetett készíteni, az egyszerű lisztes smarni az idők folyamán a konyhákban rum-, citrom-, mazsola, fahéj, vanília és szegfűszeg illatot árasztó ízletes édességgé változott.
Miután minden falusi háznál volt friss tej, tojás és liszt, amiből jóféle édességet is lehetett készíteni, az egyszerű lisztes smarni az idők folyamán a konyhákban rum-, citrom-, mazsola, fahéj, vanília és szegfűszeg illatot árasztó ízletes édességgé változott. 
Nekünk Smóring volt
A 19. századi hazai gasztronómia meghatározó szakácskönyvében (a 8. „tetemesen javított és bővített”, 1888-as kiadású Magyar Nemzeti Szakácskönyvben) Czifray Istvántól 3 smarni-recept is maradt ránk. Az édesbélű reszelt tészta és a felvert fánczli borban receptje között megtaláljuk a smarnit is, smóring néven, melynek a szerző a burgonyás, lisztes és a zsemlés változatát írja le, mazsolával és szőlővel ékesítve az ételt, amit liba zsírjában javall szép világos barnára megpirítani.
Ám hogy végül mitől lett az egyszerű kis smarni császári, annak a sok legenda ellenére, pontos okát már soha ki nem derítjük. Nyilván persze azért, mert maga Ferenc József császár közismerten nagyon kedvelte. 
Fotó: Kaiserschmarrn szilvával és fagylalttal
Miután közismert történelmi tény, hogy a császár ezt az édességet nagyon szerette, a császármorzsa-legenda keletkezésének se szeri, se száma. Ezek között van nagyon romantikusra kerekedett konteo is, például, hogy a diétára fogott Ferenc József éjszaka lelopózott a konyhába és császári pizsamában maga sütött palancsintát, s ebből az elrontott trancsírból kerekedett ki végül az a kis vacak valami, a smarni. (A smarni, Schmarren szó jelentése a morzsán kívül vacak, ócska.)
Vagy az, hogy a vadászat közben eltévedt császár bekopogott egy erdei házikóba, ahol a konyhában ténykedő parasztasszony ijedtében szétrázta a sülő félben lévő tésztát. Vagy az, amelyik arról szól, hogy a császári szakács által túlságosan vastagra sütött palacsintát pánikszerű gyorsasággal villával darabokra felszabdalták.
Bár inkább valószínű, hogy a Salzkammergut fenyveseiben vadászó császár a havasi pásztorok ajánlására kapott rá a Holzfallerschmarrnra, a favágómorzsának nevezett helyi specialitásra. Még hihetőbb, hogy a császári szakács tudatosan kreálta a desszertet a császári párnak, melyből viszont - történelmi tény - az egyébként híresen aszkéta életet élő Ferenc József szaporán nassolgatott. 
Aki ezek után belenézne a császármorzsa "hivatalos" elkészítésének módszertanába, annak álljon itt az osztrák turisztikai hivatal weboldalán elérhető elkészítési javaslat. A császármorzsát Ausztriában - eltérően egyes itthoni, lisztet keverve darával vagy csak darából készítési móddal - csak lisztből készítik.
"Tegyük a mazsolákat egy tálba, öntsünk rá egy kis rumot és hagyjuk állni 15 percig. A tojásokat válasszuk szét és sárgáját tegyük egy keverőtálba. Adjunk hozzá tejet, egy kis reszelt citromhéjat, valamint a vaníliás cukrot és a lisztet, majd keverjük sima tésztává.
A tojásfehérjét a kristálycukorral és egy csipet sóval verjük kemény habbá és keverjük hozzá a tésztához. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
 Egy nagy vagy két kisebb (tapadásmentes) tűzálló serpenyőben olvasszuk meg a vajat. Öntsük a serpenyőbe a masszát és 1-2 perc elteltével szórjuk bele a lecsepegtetett mazsolákat. Ha az alja már világosbarnára sült, fordítsuk meg a tésztát és 6-8 perc alatt süssük készre az előmelegített sütőben. 
 A császármorzsát két villával szaggassuk kisebb darabokra. Tegyünk vajdarabkákat a tetejére, szórjuk meg egy kis kristálycukorral és felső sütési móddal karamellizáljuk egy kicsit a cukrot. 
 Vegyük ki a serpenyőt a sütőből (figyeljünk, mert a serpenyő nyele forró!) és tegyük a császármorzsát előmelegített tányérra. Szórjuk meg porcukorral és egy kis őrölt fahéjjal.
A császármorzsát felszolgálhatjuk szilvakompóttal, almapürével vagy erdeigyümölcs-lekvárral. Elkészíthetjük a tűzhelyen is, ha mindkét oldalát ott sütjük meg és a végén fedővel lefedve karamellizáljuk a cukrot.
 
 Sütési idő: 8-10 perc"
(A téma megírásának apropóját egy évforduló adta. Éppen 2 éves lesz a blog, melyet Kaiser Smarni néven kezdtem írni. Hogy miért így, arra már nem emlékszem.)
Ha Sopronról, a Fertő tájról vagy Burgenlandról olvasna, nézzen körül a blogban, rövidebb témákat pedig a közösségi oldalunkon talál. 
Forrás:
Első kép - Tiroli császármorzsa áfonyával - femina.hu
Képkivágás: Czifray István - Magyar Nemzeti Szakácskönyv - mek.oszk.hu
Képek: wikipédia
Szabad Föld 2014. november 28. - Mesélő ízek - Arcanum Digitális Tudománytár
Ausztria, hivatalos turisztikai portál - Császármorzsa - austria.info


 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                