Ha kicsit elvonulni szeretne, ez tökéletes hely lesz
2016. október 29. írta: Kaiser Smarni

Ha kicsit elvonulni szeretne, ez tökéletes hely lesz

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita kolostor

 dscn3499_masolata_1.JPG

Ma egy elvonulási, meditációs központ ugyan, de aki Sopronban jár, muszáj legalább meglátogatnia a kolostort, ami vagy fél évezrede ott magasodik a sopronbánfalvi hegytetőn.

Itt nincs internetezgetés, mobilozgatás, csak valami nagyon rabul ejtő varázs, csend és szellemi erőt sugárzó atmoszféra, amit a pálos remeték és a sarutlan karmelita apácák hagytak örökül. Akár néhány órára is érdemes a hegyi kolostorba "elvonulnia" annak, aki egy spirituális, látogatós, de elmélyült sétát tenne egy páratlan gondossággal restaurált, az épület belsejében az eredeti állapotokat helyreállító zarándokhelyen. 

A hegyi kolostor Sopronbánfalván áll, a település német neve Wandorf.  

777-6g3zmp-004.jpg

Az egykori kis falu, ma összeér Sopronnal. A néhány évvel ezelőtt teljes felújításon átesett épület madártávlatból is gyönyörű, az épületrekonstrukció Ybl díjas építészek munkája nyomán ICOMOS díjat kapott. Nyitva áll a csupán néhány órára érkező látogatók előtt, vannak itt időszaki kiállítások, különleges zenei programok és a korabeli refektóriumban, szerzetesi ebédlőben egy étterem.

Ám valójában a csendet, lelki békéjüket keresők találnak maguknak itt nyugvópontot, a kis korabeli remetecellákban egyszerű, de modern szállást, s e mellé különböző elvonulási terápiákat a lelki-szellemi egyensúlyuk megtartása vagy éppen helyreállítása érdekében.


01-kolostor_2-copy.jpg

Ha a hegyi kolostorhoz gyalogosan megyünk fel, akkor ezt a lépcsősort kell megmásznunk, de senki nem bánja meg, ha nem autóval vagy busszal jut fel a domb tetejére. Látványnak is meredek.

dscn3500.JPG

A lépcső ékessége a 14 kőszobor a XVIII. századból.

dscn3501_masolata_1.JPG

 dscn3512.JPG

dscn3503_masolata.JPG

A domb tetején egykor volt egy szikla, Szent Wolfgangnak szentelt kegyhely, amit a XV. században pálos remeték kezdtek gondozni. A hagyomány szerint, Szent Wolfgang (Farkas), aki Szent István király feleségének, Boldog Gizellának volt a lelkiatyja remetéskedett ezen a tájon. Az ő életét folytatta itt egy XV. századi remete, aki Szent Wolfgang tiszteletére épített fel egy kis kápolnát.

Aztán e búcsújáró kegyhely további gondozását a pálos remeték vállalták fel. Rendház és templom építésébe fogtak, de 1532-ben jött a Bécsnek tartó török, s elkergetve a szerzeteseket, lerombolta és felgyújtotta az épületet. Közel 100 év kellett, míg a pálosok visszatértek, új rendházat alapítottak, megkezdték helyreállítani azt, ami maradt és további építésbe fogtak. 

dscn3514_1.JPG

A török dúlás utáni újjáépítés az 1600-as évek közepén kezdődött, ráadásul - mai kifejezéssel élve - széles összefogással. A munkálatokat az uralkodók (II. Ferdinánd, és I. Lipót, akik maguk is tiszteletüket tették a kegyhelyen) mellett a Széchenyi, Eszterházy, Nádasdy, Csáky főúri családok is támogatták.  

A bejárat feletti kőpárkány felirata szerint az építkezést 1643-ban fejezték be "Isten dicsőségére, Szűz Mária tiszteletére". Amit akkor felépítettek, az lényegében már megegyezik a mai kolostorépülettel. Az 1892-ben befalazott bejárat párkánya fölött, vassal rögzített Nádasdy-Eszterházy címer látható. 

dscn3494_1.JPG

Aztán II. József 1786-ban megszüntette a pálos rendet. A templom és a kolostor kegytárgyait elárverezték, orgonája a kópházi búcsújáró templomba került. Ettől kezdve a hányatott sorsú hegyi kolostornak méginkább hányatott sors jutott: volt itt brennbergbányai köztisztviselőknek kiutalt szolgálati lakás, 1850-től pedig helyőrségi kórház, majd a mayerlingi karmeliták tulajdonába került, így ez lett az első karmelita zárda Magyarországon. Az apácák szigorú és a külvilági kapcsolatokat kerülő életet éltek, ennek megfelelően alakították az épületet is. 100 évvel később azonban feloszlatták ezt a szigorú imádságos rendet is és kiköltöztették a karmelita nővéreket. 

Ez a fotó nem sokkal azután készülhetett, hogy a kolostorépületben 1950-től idősek otthona nyílt, később pedig egy elmeszociális intézetet helyeztek el benne. Valamikor az 1990-es években az utolsó lakó is kiköltözött, s a az egyre inkább enyésző épületegyüttes hosszú ideig elhagyatottan állt.  

fortepan_51709.jpg

A kolostor egy 1955-ben készült fotón. Fortepan/ Nagy Gyula 

A műemlék több díjat is elnyert restaurálása során a kolostor minden régi szépségét megőrizte, hűen őrzi a barokk sajátosságokat. A bejárattól jobbra két stációs kőszobor áll. 

dscn3517_masolata.JPG 

dscn3519.JPG 

Néhány szerzetesi cella épségben megmaradt, ezeket a földszinti kerengőn találjuk. Bekukkantani nem biztos, hogy alkalmunk lesz, lehet, hogy éppen vendég lakik bennük. Míg évszázadokkal ezelőtt ezekben a helyiségekben imádkoztak és elmélkedtek a szerzetesek, ma egy egyszerűen felszerelt vendégszobaként várják a nyugalomra, elvonulni és meditálni vágyó kolostorlakókat. A cellák melletti kis ajtók arra szolgáltak, hogy innen fűtsék a helyiségeket.   

07-folyoso.jpg

Az emeleten kaptak helyet a közösségi terek, vannak itt meditációs szobák, különleges hangulatú tetőtéri helyiségek. Ez éppen a könyvtár, olvasóhelyekkel.  

12-konyvtar-copy.jpg

A kolostor legszebb helyisége a refektórium, ahol évszázadokon át a szerzetesek ebédeltek. A boltozatot stukkókkal és freskókkal díszítették, a látvány maga a csoda, egyben a restauráció legnagyobb szenzációja.

Itt működik az étterem, ahol stílusosan akár egy zarándok menüt is rendelhet a megfáradt látogató.

20130906_133728.jpg



 

Fotó: saját/epiteszforum.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr3911840239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása