Erről a teraszról megéri lenézni a világra
2018. október 05. írta: Kaiser Smarni

Erről a teraszról megéri lenézni a világra

A Skywalk impozáns panorámaterasza nyolc méterre nyúlik ki a sziklahomlokzatból, bele a semmibe. Aki kimerészkedik ide, átélheti, milyen érzés a Hohe Wand fennsíkján szinte a levegőben állni, a talpunk alatt 150 méteres mélységben elterülő völgy fölött. Tériszony nélkül is több mint furcsa, de nem kell vasalt utakhoz szokott, sokat látott sziklamászónak lenni ahhoz, hogy mégis bárki átélje az élményt. És ezért nagyon jó ez a hely. 
hohewand_skywolk_dscn0930.JPG

 

A Schneeberg kisöccse, a Hohe Wand

 

Az ezer méter feletti magason fekvő karsztfennsíkra, a Schneeberg kisöccsének is nevezett Hohe Wandra a legkisebbektől az idősekig bárki fel tud jutni. Stollhof falucskából induló jó minőségű meredek aszfaltozott panorámaút vezet fel egészen a tetőig.

Bár a Hohe Wand naturparkban vagy ezer szuper túraútvonal és legalább ennyi vasalt mászóút van felfelé a sziklákon (és még sok minden más), sokan mégis csupán könnyű sétára, hegyi levegőt szívni, nézelődni vagy egyszerűen csak napozni jönnek fel ide a felhők közelébe. A Bécsi-Alpok egyik legszebb pontján, ahogy a közhely mondja: a magasság szédítő, a kilátás pazar. De ez tényleg így van. Főképp, mikor a völgy is látható. Mert van, mikor egyáltalán nem látszik innen semmi, ekkor ráül a tájra az időjárási inverziónak mondott jelenség: miközben a csúcson ragyog a napfény, lent a völgyben beáll a sűrű köd. hohewand_6711.JPG

Kétségtelen, a látvány meghozza az embernek a korlátlan szabadság érzését, s erre még a siklóernyősök is rátesznek. Az egyik legérdekesebb látnivalók egyikét egyébként pont ők adják itt a fennsíkon. A sziklahomlokzat kitűnő starthely a siklóernyősök számára, de jó program azoknak is, akik nem akarnak szárnyalni, hanem csak nézni szeretik a nekirugaszkodást és csendes szálldogálást a horizonton. hohewand26709.JPG

hohewand3dscn0905.JPG

hohewand_dscn0962.JPG

hohewand_151732.jpg

Bár a Hohe Wand Magyarországhoz talán a legközelebb eső kedvelt sziklamászó paradicsom, azért ebbe a parkolóba a többség nem karabinerrel, kötelekkel, sisakkal, hevederrel és sportbiztosítással felszerelkezve érkezik, bár naptej, esőkabát és túracipő azért szinte mindenkinél van készenlétben a kocsiban.

Innen néhány perces laza séta és megpillanthatjuk a Skywalk acélteraszát (Aussichtsterasse). 

hohewand_1.JPG

hohewand_dscn0977.JPG

hohewanddscn0973.JPG

Tény, hogy a Skywalk a Hohe Wandon nem hasonlítható a Dachstein-i üvegpadlós nagytestvérhez, amit a Hunerkogel 250 méter magas függőleges sziklafalának peremén építettek, de azért ez is kihívás lehet bárkinek, aki kimerészkedik a terasz szélére, főképp erős időjárásban, mondjuk szélben. 
hohewand_dscn0924.JPG

Az acélterasz 2002 óta áll itt és nem csoda, hogy a sziklából kinyúló, fura háromszög alakzatával a Hohe Wand jelképe lett. S bár nincs kiírva, hogy hány Boeing súlyát lenne képes elbírni (az amerikaiak a Grand Canyon skywalk kilátóra kiírták, hogy 71-et) azért egészen biztosak lehetünk abban, hogy az osztrákok ezt a kilátót nagyon nagy terhelésre, stabilan megépítették. Méghozzá nyolc hét alatt, hatalmas betontömb-ellensúllyal dolgozó 200 tonnás daru segítségével. A terasz egy háromszög alaprajzú fémrácsos padozatú építmény, így mindent láthatunk, ami közvetlenül a talpunk alatt van. Leginkább a mélységet.hohewand.JPG

 

Ami pedig a panorámát illeti, pazar. 

hohewand_skywolk_dscn0934.JPG

A Hohe Wandon persze van számos más élmény is, érdemes gyalogtúrára is rászánni magunkat, sokan járnak erre télen is, miután ez egy egész évben élvezhető úticél. Aki laikusként mindenképpen belekóstolna a sziklamászó életérzésbe, keresse meg az innen nem messze induló Felsenpad-ot, ami egy sziklára erősített lépcsősor és egy viszonylag hosszú acélösvény valójában. Ehhez azonban több bátorság kellhet, mint a Skywalkhoz, miután itt vagy 200 lépcsőn és hidakon kell haladni a szakadék felett. Egyébként bármerre is járunk, mindenhol találunk információs táblát.

hohewand_0979.JPG

Amit érdemes tudni a Hohe Wandról gyakorlati ügyekben:

A Vadasparknál és a Skywalk kilátónál a naturpark elhelyezett egy-egy perselyt, amolyan becsületkassza félét. Kérik, hogy a felnőttek 1,80, a 3- 15 év közötti gyermekek pedig 1 Euróval járuljanak hozzá a látogatáshoz, az összeget karbantartásra fordítják.

Ami pedig a közlekedést illeti, a fennsíkhoz felvezető panorámaútnál (Maiersdorf és Stollhof falvak között) a hétvégi napokon útdíjat kell fizetni, melynek összege járművenként 2 Euró.

A panorámaút is nagyon látványos, azon túl, hogy szerpentin és panoráma, egy rövid szakaszon maguk a sziklák is megtekinthetők, bár mindössze csak 4-5 autó számára alakítottak ki parkolót, de aki úgy gondolja, megállhat itt ránézni a monumentális sziklákra. 

A Hohe Wand Budapestről (Győr - Mosonmagyaróvár irányából) autópályán nagyjából 3 óra alatt érhető el, a nyugati határszéltől (Bécsújhely/Wiener Neustadt felől) azonban alig 1 óra. Ha ezt a képet látjuk, akkor megérkeztünk a Magas falhoz, már csak fel kell kapaszkodnunk a Hohe Wand fennsíkjára.hohewand_1002.JPG

 

Ha Sopronban, a Fertő-tájon, Burgenlandban keresne látnivalókat, nézzen körül a blogban, talál néhány további témát Ausztriáról is. A Hohe Wandhoz viszonylag közeli célpontokról, a Myrafelle-vízesésről, Puchbergről és a Sebastian-vízesésről vagy akár néhány bécsi programról is olvashat.

Közösségi oldalunkon pedig rövid érdekességek vannak.

Képek:saját

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr914281097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silent man 2018.10.06. 14:07:27

"ezer szuper túraútvonal és legalább ennyi vasalt mászóút van"

Nem sok ez egy kicsit?
süti beállítások módosítása