Látnivalók a Fertő-tó osztrák oldalán: a "fesztivál-kör"
2018. július 28. írta: Kaiser Smarni

Látnivalók a Fertő-tó osztrák oldalán: a "fesztivál-kör"

Nem kérdés, hogy a Fertő-tó osztrák oldalát legjobb kerékpárral felfedezni, esetleg gyalogtúrázva, vagy hajóval. Ha kevés az idő, de sokat akarunk látni, és még strandolni is, akkor az autós túrát se vessük meg, egynapos programmal bejárható a tó túloldalának talán legszebb szakasza, a Neusiedler See "fesztivál-kör."dscn0561.JPG

A Fertő-tavi (Neusiedler See) - fesztivál-kör kitalált fantázia név, kétségtelen, hogy a kerékpáros útvonalat fesztiválútnak hívják, de az egy kicsit másfelé vezet. Ebből az útitervből most kimarad Kismarton (Eisenstadt), ami önmaga lehet egy egynapos, tisztán kulturális célú program. Ha a burgenlandi fővárost most kihagyjuk, egy csupa zöld, csupa szőlőtőkés, varázslatos panorámaúton gördülhetünk végig, olyan világörökségi helyszíneket érintve, ahol rangos fesztiválok, jó programok, szép látnivalók vannak:

Határátkelő Fertőrákos-Mörbisch am See között - Páneurópai Piknik Emlékhely

Szentmargitbánya (St. Margarethen) - Római-kori kőfejtő és operafesztivál helyszín

Szentmargitbánya (St. Margarethen) - Familypark 

Ruszt (Rust) - óváros, strand és hajókikötő

Fertőmeggyes (Mörbisch am See) - víziszínpad, strand

 Fertőrákos-Mörbisch határátkelő

Páneurópai Piknik Emlékhely

A Fertőrákos-Mörbisch kilépő egy ikonikus történelmi határátkelőpont az egykori Vasfüggönyön. 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Pikniken itt törte át a magyar-osztrák határt több száz NDK-s állampolgár. Az esemény huszadik évfordulójára alakítottak ki a területen emlékparkot, közvetlenül a határátkelő előtt. Húzódik itt egy szépen növekedő erdő is, geometriai alakzatban ültetett fákkal. Az Akadémiai Emlékerdőt a MTA alapításának 175. évfordulója alkalmából 2000-ben létesítették, és azóta is minden évben elültetnek egy fát a tudomány napján. 

A határkilépőhöz vezető (elég keskeny és rossz minőségű) autóútra Sopronkőhidánál kell rákanyarodnunk. Hétköznapokon vannak napszakok, mikor jelentős a forgalom, miután a környéken lakók nagy része Ausztriában dolgozik és ezt a kilépőt választja. Innen néhány kilométer St. Margarethen (Szentmargitbánya) település, autóval az L 210 jelzésű úton. 

Szentmargitbánya - St. Margarethen stmargarethen1_elmenynektek.JPG

Sankt Margarethen im Burgenland (Szentmargitbánya) hírnevét egészen a múlt századig az itt bányászott kő, mint első rangú építőanyag jelentette, aztán a dolgok alaposan megváltoztak. Az aprócska település neve ma - minden túlzás nélkül - egy grandiózus fesztiválhelyszínt, valamint Ausztria legnagyobb szórakoztató projektjét, a meseparkot is jelöli.

Római-kori kőfejtő 

A kőbánya a fertőrákosi kőfejtő ikertestvére. Európa legrégebbi és legnagyobb kőbányája ez, ahol a rómaiak kezdtek el követ fejteni – ezért kapta a Römersteinbruch nevet is. Ebből a homokkőből építették fel vagy kétezer évvel ezelőtt a Fertő túlsó oldalán fekvő várost, Pannonia provincia fővárosát, Carnuntumot. Az évszázadok során Szentmargitbányáról jószerivel minden elérhető közelségben lévő településre szállítottak építőanyagot, még a császárváros 19. századi nagy építkezéseihez is. Ebből a kiváló minőségű mészkőből használtak a bécsi Ring több impozáns épületének, például a Staatsoper, vagy a Hofburg és a Burgtheater, de a Szent István dóm, a Stephansdom építéséhez. Egyébként mikor 1989. augusztusában a Páneurópai Pikniken a menekülők áttörték a határt, egy rövid időre itt szállásolták el őket.

A kőbánya a 17. században került az Esterházy család birtokába, mint nagyon sok falu és földterület ezen a vidéken. Azóta is az övék, csak ma már a magánalapítvány tulajdonában van. Miután követ már nem bányásznak, a hátrahagyott, a kisebb Grand Canyon-hoz hasonlatos helyet ügyesen a kultúra szolgálatába állították. A kultúra a múlt század végétől pezseg itt igazán, először egy európai szobrászati szimpózium nyílt meg, majd a nyári operafesztivál.der_romersteinbruch_st_margarethen_bei_einer_auffuhrung_von_rigoletto_2009.JPG

Fotó: Thomas Ludwig - Rigoletto (2009) - wikipedia.org

Európa legnagyobb szabadtéri színpadát tudatosan alakították ki, egy rendkívüli természeti látványvilág,  grandiózus és pazar szabadtéri fesztiválhelyszín (Oper im Steinbruch) lett belőle. Annak ellenére, hogy az operafesztivál, mint vállalkozás volt már csődben is, szépen talpra állt, ráadásul mostanában már nem csak operákat szerveznek ide.

A kőfejtőt opera nélkül is meg lehet tekinteni májustól-októberig, főszezonban naponta két alkalommal, német nyelvű vezetéssel.

A St. Margarethen település és Rust között, az 52-es főútról kell a bányához lekanyarodni. A hatalmas parkolóterület feletti dombocskán a Fertő-tó és a világörökségi-táj panorámája nyílik. Találunk itt egy információs kőtömböt térképpel, ami segít eligazodni a látványban. Nem csak a tó, a távoli szélkerekek, hanem a szinte kőhajításra lévő Familypark épületei is látszanak erről a pontról. stmargarethen3_elmenynektek.JPG

stmargarethen2_elmenynektek.JPG

stmargarethen_elmenynektek.JPG

 

Familypark - Neusiedler Seefampark_stmargaretheten.JPG

A Familypark alapítója kőfaragóként dolgozott a szentmargitbányai kőfejtőben az 1960-as években és az volt a víziója, hogy színes és látványos mesefigurákból egész meseparkot épít fel. Egy 1989-es burgenlandi útikönyv még úgy ír a helyről, hogy az "itteni kis erdőben naív művészek szentmargitbányai kőből készült mesefigurái láthatók." Ám a vízió valóság lett és nagyon bejött: ma itt, a Rüster Hügelland, azaz a Fertőmelléki dombság szívében működik Ausztria - az attrakciók számát és a terület nagyságát illetően is - legnagyobb szórakoztató parkja.

A turisztikai projekt a családban maradt, idén éppen az ötvenedik születésnapját ünnepli. Évente, ami valójában egy 8 hónapos szezont jelent, több mint hatszázezer látogatójuk van. A családi vállalkozás évtizedek alatt számos névváltáson (a meseerdőből családi park lett) és óriási fejlesztéseken esett át, innovációs díjat is kaptak. 

Ha ide belépőt váltunk, akkor bizonyosan vége a napnak, főleg gyerekekkel jelent ez egy egésznapos programot.

Ruszt (Rust) - Burgenland ékszerdoboza

rust_elmenyektek1.JPG

Örökségeik szépsége okán Sopront és Kőszeget is ékszerdoboznak nevezik, ez a cím Burgenlandban a nagyon hangulatos kis városnak, Rusztnak jár. I. Lipót császár 1681-ben éppen Sopronban adta ki a szabad királyi város rangot Rusztnak, a címet az itteniek ma is nagy becsben tartják.

Volt más előjog is, amit a városka korábban kapott: Mátyástól vásártartási jogot, 1524-ben Mária királynőtől pedig az engedélyt, hogy a boroshordókra a minőség jeleként a hosszú lábú "R" betűt, mint a bort megkülönböztető márkajelzést tehessék. Ruszt kicsi óvárosának barokkos házai UNESCO örökségvédelem alatt állnak.

Rövid sétával bejárhatók utcái, de csak akkor, ha nem tévedünk be egy kapualjba, ahol hosszan vendégeskedünk egy ruszti borosgazdánál. rust_elmenynektek.JPG

Amit feltétlenül látni kell, az a Fő téren a Halásztemplom (Fischerkirche), Ruszt legrégebbi temploma, amely ma már csak kulturális célokat szolgál, itt van Burgenland legrégebbi orgonája és szintén legrégebbi freskói. Egyik kápolnáját - a legenda szerint - Nagy Lajos király leánya, Mária alapította hálából, miután a ruszti halászok kimentették a Fertő-tóból.

A Fischerkirche csak meghatározott időpontokban látogatható és komolyan veszik, hogy a templomban fotók nem készíthetők.  

Ha kilépünk a városkapun és a Fertő felé vesszük az irányt, nagyjából 1 km hosszú nádas övezte utat kell megtennünk, hogy kiérjünk a strandhoz és a kikötőhöz. A kikötőből hajójárattal Fertőrákosra, illetve a tó másik oldalára, a nemzeti park szívébe, Illmitzbe (Illmic) és Podersdorf am See-be (Pátfalu) juthatunk el. A hajók a kerékpárokat ingyen szállítják.

A Fertő-tó partján a Ruszttól 4 km-re fekvő Mörbisch am See-be indulhatunk, autóval az 52-es jelzésű úton, kerékpárral a B10 jelzésűn.rust_elmenynektek_0.JPG

Mörbisch am See - Fertőmeggyes 

 

A mörbischi háztetők tetején, akár csak Ruszton, nagyon sok gólya fészkel a kéményeken, de a településnek nem ez a fő látványossága.morbisch1.JPG

A falut Mária királyné Sopronnak ajándékozta anno 1385-ben, ami egészen 1848-ig a soproni uradalomhoz tartozott. Mörbisch am See jellegzetes Fertő-parti település, s mint ilyen, hamisítatlan bortermelő község. 

Érdemes bepillantani, akár besétálni a csupa virággal díszített Hofgassékba (udvar-közök vagy udvar-utcák), mert ezek adják meg a mörbischi hangulatot igazán. A Hofgasse valójában két párhuzamos utcát összekötő hosszú, keskeny udvar, két oldalán sorban szép, fehérre meszelt, oromzatos, oszlopos tornácú házak állnak.  

Hogy legyen itt egy fantasztikus nyári operettfesztivál, beépítve ebbe a Fertő-tó adta látványt, egy bécsi operaénekes, Herbert Alsen találta ki. Az ötlet nyomán egy Euróbában is egyedi, különleges víziszínpadot gründoltak 1957-ben. A mörbischi víziszínpadon, amely Európa legnagyobbika, ma már hatezer néző élvezheti a fesztivált (Seefestspiele Mörbisch) a júliusi és augusztusi estéken. dscn7255.JPG

Az operettfesztiválokra minden évben fantasztikus és monumentális díszleteket építenek, amit a tó felől, hajóval érkezők messziről meg is nézhetnek. A Fertőrákosról induló tavi sétautak kifejezetten érintik ezt a szakaszt, így aki szeretné messziről látni a víziszínpad aktuális díszletét, egy hajóút alkalmával megteheti.1280px-seebuhne_morbisch_12536068623.jpg

Fotó: Így néz ki a levegőből: Alexander Russy - wikipedia.org

Mivel Mörbisch azon szerencsés település, hogy közvetlen vízpartja van, találunk itt egy nagyon kellemes strandot, kis élményparkkal, sok sportlehetőséggel és melegített vizes medencével.seebadmorbisch.JPG

dscn7396_2.JPG

Mörbisch Fertőrákostól mindössze 4 km távolság, amennyiben kerékpárral vágunk neki az útnak. Ez az út viszont csak gyalogos és kerékpárút. Aki így érkezik, könnyen meg tud állni a Mithras-szentélynél, ami az út bal oldalán, közvetlenül az osztrák határnál lévő fehér kis épületben lesz. Részletesen itt olvashat róla.  

A térképen a zöld színű elnyújtott vonal a Fertőrákos-Ruszt-kör kerékpárutat jelzi.

0kepkivagas.JPG 

További tartalmak:

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314134797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2018.07.30. 05:31:41

A St Margeretheni opera szervezo slceg iden nem kapott allami penzeket, igy az idei nyaron nincsen allando opera musoron. Helyette klassz koncertek vannak (Sting, Tom Jones stb)
Ezt a hianyt meglovagolva a fertorakosi szinhaz meg ad nemet nyelvu operakat is. Hajo uttal kombinalva Rustrol.
süti beállítások módosítása