A füvesember, akinek az első gyógyító könyvet köszönhetjük
2018. május 04. írta: Kaiser Smarni

A füvesember, akinek az első gyógyító könyvet köszönhetjük

A betegségek megelőzésének egyetlen módja a jámbor, istenfélő élet. Egyébként pedig a betegség nem más, mint isten büntetése. Ám, ha mégis valamilyen nyavalya sújtana, használj kívül-belül univerzális, minden bajra jó gyógynövényes kenetet. 
frankovith0.JPG

A fenti gondolatokat, mint orvos- és művelődéstörténeti szempontból rendkívül értékes emléket, pontosan 430 évvel ezelőtt nyomtatták míves papírra.

A Serapium nevű, minden bajt gyógyító "kenyet " (kenet) - egy 32 féle módon felhasználható, komponált orvosság volt, amely 123 növényi összetevőből, 16 féle állati hájból, 10 féle olajból, tehénganéj vizéből, birsalmából – egyszóval különösen bonyolult, 169 összetevőből állt. Ezt a minden betegség ellen való univerzális panaceát a testre kenni vagy meginni kellett azoknak, akik gyógyírt kerestek bajukra. Az orvosságért persze nem kapott lovagkeresztet a korabeli füvesember, ezzel együtt a gyógyító tanácsok sem torzultak hülyeséggé az internet sötét kamuoldalain.   

Viszont a gyógynövényes orvosság kiagyalója - bizonyos Szigethy Frankovith Gergely - volt olyan szerencsés, hogy amit leírt, azt nyomtatásban adták ki. Ezt tekinthetjük ma  

a legrégebbi, magyar nyelven megjelent gyógyító könyvnek

frankovith2.JPG

Fotó: Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat könyvtára - Magyar orvosi emlékek - Arcanum Digitális Tudománytár

A feltehetőleg 1582 és 1585 között Manlius János nyomdájában napvilágot látott első kiadást valóban a legrégebbi magyar nyelvű, nyomtatott, gyógyító könyvecskeként tartják számon, ám a benne  – a Serapium kenet, a gyógynövényes receptek és orvosi tanácsok, bölcseletek istenről és a betegségekről (mint fent) - írt dolgokat a korabeli "szakmai közvélemény" elég erősen vitatta. Babonával és képtelenségekkel teli munkának, Frankovith Gergelyt pedig nyegle kuruzslónak tartották. Ám több szempontból is jelentős mű volt ez, például magyarul és nem latinul íródott, hogy az egyszerű népek is értsék.

Hasznos és fölötte szikséges könyv

A könyvecske furcsa keveréke az evangélikus valláserkölcsi elmélkedésnek, lenyomata a korabeli természettudományos ismeretanyagnak és világszemléletnek, egyben orvosi tanácsok és receptek gyűjteménye is. Mellesleg az egyetlen volt a korban, melyet rézmetszetes illusztrációkkal díszítettek. Hatvan növény neve magyarul is szerepel benne, receptjeiben pedig a magyarországi gyógynövények lajstroma áll, ami szintén nagy érték.

frankovith.JPG

Magának a könyvnek, mint "nyomdai terméknek" is érdekes a története. A magyar reformáció pártfogója, a nyugati műveltségű főúr, Batthyány Boldizsár támogatásával állított fel nyomdát Manlius János nyomdász Németújváron (ma Burgenland, Güssing). Itt 3 év alatt 17 könyvet adtak ki, közülük ötöt magyar nyelven. Frankovith könyvének első kiadása itt jelent meg. A második kiadás pedig 1588-ban Monyorókeréken (ma Burgenland, Eberau) szintén Manlius nyomdájában.(Vélhetőleg.) Az első kiadásnak – sokáig így tudták - nyoma veszett, de aztán előkerültek töredékek.

Létezik egy példány Güssingben és egy másik pedig az Országos Széchényi Könyvtárban, melynek laborjában Manlius kötéstábláiból kiáztatott lapokból sikerült rekonstruálni a könyv lapjait. 

A legnagyobb szenzáció talán mégis azok a könyvlapok, amelyre Sopronban leltek rá. Frankovith könyvének lapjait a Soproni Evangélikus Gyűjtemények Könyvtárában őrzik. frankovith_sopron.jpg

Fotó: A Soproni Evangélikus Gyűjtemények kiállításkatalógusából - fényképezte Tóth Tamás Richárd 

A 16. század végén az ország nyugati feléből, amely az ország nyugalmasabb, török dúlástól megkímélt felének számított - egyébként három orvosi tárgyú könyv származik. Az egyik a Melius Juhász Péter Herbáriuma, az ebben írtakat felhasználó Beythe András Fives könyve, és Frankovith könyve.    

Szigethy Frankovith Gergely amúgy Sopronban doktorkodott. Úgy tudni, Szigetvárról menekült valami ok folytán Sopronba, és minden írásos emlék arra utal, hogy a város hivatalos tiszti orvosa volt. Vélhetően 1557 és 1600 között élt. Doctor medicus in civitate vestrea - említik, de igazából mégsem volt iskolázott és végzett orvosdoktor. Életének szakmai állomásait nagyjából homály fedi, azon túl, hogy saját közléséből azt tudni, hogy az alapvető gyógyító ismereteket egy borbély-sebésztől tanulta el. Aztán pedig jött egy látomása, melyben istentől kapott felhatalmazást az emberek gyógyítására – amolyan „csodás indításból”.

kepkivagas_9.JPG

Hogy a füvesember a receptekkel, tanácsokkal és a Serapium kenettel végül hány embert gyógyított meg, nem tudjuk. Őt magát viszont a rontástól nem óvta meg az orvosság.

A vele kapcsolatban fellehető egykori irományok ugyanis arról tanúskodnak, hogy családja boszorkányság révén, rontás áldozata lett. Egy becsületsértő megjegyzést, öt tallér büntetést és egy hosszan tartó, alapos családi viszályt követően a doktort és családját egy Turck Tamás nevű disznópásztor akarta eltenni láb alól.  Az iratok szerint a Fövényverem városrészben lévő házuk lépcsője alá tett valamiféle megrontó varázsszert, s a bűbáj nem maradt hatástalan. Gyermekük szörnyű fájdalmak közepette halt meg, Frankovith és felesége pedig megbetegedtek. Feljegyezték, hogy Turck Tamás boszorkányság vádjával később börtönbe került.

A fennmaradt iratokból bizonyosnak tűnik, hogy a soproni polgárként a városban élő Frankovith a rontást követő egy-két évvel, 1600-ban már nem volt Sopron város orvosa, vélhetően ebben az évben már nem élt.

Ha érdeklik a könyvritkaságok vagy az orvostörténeti emlékek, olvasson bele ezekbe a posztokba is:

Az ország legrégebbi evangélikus anyakönyve

Az első hazai patikamúzeum

 

Források:

Arcanum Digitális Tudománytár - Magyar Orvosi Könyvkiadó Társulat Könyvtára - dr. Magyary-Kossa Gyula - Magyar orvosi emlékek II. Budapest 1929. - innen valók a képek is.

Arcanum Digitális Tudománytár: Dr. Szlatky Mária: Az első magyar nyelvű nyomtatott orvosi könyv négy évszázados jubileuma - Orvosi Hetilap 1989. 04.  

A. Szála Erzsébet: Frankovith Gergely és az első magyar gyógyító célú könyvecske

A kézisajtó kora - Országos Széchényi Könyvtár

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313890118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása