Sopron a legszebb európai kisvárosok listáján
2018. március 10. írta: Kaiser Smarni

Sopron a legszebb európai kisvárosok listáján

Nem kis meglepetésre 2016-ban Sopron felkerült a "30 legszebb európai város" listára, melyet a japán utazási irodák szövetsége készített, háromszáz utazási ügynökség javaslata alapján. A listán Sopron most is tartja a huszadik helyét.  Nem véletlen, a város műemlékvédelmi erőfeszítéseit már a hetvenes években nemzetközi díjjal ismerték el. Ezt is felidézzük most.dscn8481.JPGHogy Sopron bekerült a "30 legszebb város Európában" válogatásba, melyet a The Telegraph online néhány héttel ezelőtt, 2018. január végén fényképes összeállításban újra az utazók figyelmébe ajánlva közölt, ahhoz nagyon sok minden kellett. Természetesen nem csak az 1989-es történelmi határnyitás, a Páneurópai Piknik és a városban tevékenykedő nagyjából tényleg háromszáz fogorvosi praxis. 

 

telegraph.JPG

Fotó: 30 gyönyörű város Európában - telegraph.co.uk 

Közismert, hogy Sopron - Budapest után - az ország második műemlékekben leggazdagabb városa. Ez nem csupán adottság, az örökséget nem kis erőfeszítéssel, évtizedes műemlékvédő munkával lehetett csak megőrizni és a várost olyanná tenni, hogy azt (például) még a japán profi utaztatók is szépnek találják és a turisták számára ajánló listára tegyék.

Ennek apropójából ebben a soproni belvárosi "sétában" arra teszünk kísérletet, hogy felidézzünk egy meghatározó korszakot és egy említésre méltó, műemlékvédelmi szempontból különleges múltbéli eseményt. img_4348_masolata_1.JPG

A háború után emelet-magasan állt a romtörmelék

A II. világháború bombázásaiban vagy 800 soproni ház lett rommá, közöttük több mint hatvan különleges értékű műemlék. A belvárosban 170 ezer köbméterre rúgott és "emelet-magasan" állt a romtörmelék, csak az elszállítása volt több millió forint, akkori áron. A helyreállítás kapcsán nem csak a polgármesteri nyilatkozat írt szinte helyrehozhatatlan károkról, a sokat látott utazók is úgy vélték: "szinte lehetetlen, s talán célszerűbb lenne úgy kezelni, mint a pompeji romvárost."

Ez volt tehát a kiindulási alap a háború utáni években Sopronban, ahol a római kori emlékektől a város jelképének tekinthető Tűztornyon, a hangulatos barokk Fő téren és Szentháromság-szobron át, a koronázási helyszínként ismert Kecske templomig, a Stornó-, a Tábornok-, a Fabricius-házig (és még nagyon sok) – az elmúlt évszázadok kiemelkedő építészeti remekeit találjuk. 1_dscn8442.JPG

2-dscn8451.JPG

3-dscn8483_2.JPG

A háború utáni években azonban szerencsére szerte a világon felértékelődött a műemlékek védelme. Itthon is létrejött az Országos Műemléki Felügyelőség és elkészült a soproni belváros műemléki együttesének rekonstrukciós terve, melynek nyomán óriási munkák indultak meg Sopronban.

A Szent György templom háborús sérülésekből történő helyreállítása, a Káptalan terem helyreállítása, a Fő téri Fabricius-ház feltáró munkái – felsorolni is sok lenne mennyi minden történt, a lényeg azonban, hogy Sopron a munkák eredményeképp az 1960-as évek végére a magyarországi műemlék-együttesek sorában, jelentőségében és építészeti eredményeivel Buda után a második helyet foglalta el.
img_20180116_091213.jpg

A szakma számára semmiképp, de a közvélemény számára talán meglepő volt, hogy 1975-ben a város egy különleges esemény részese lett: rendkívüli elismerést kapott. 

A Műemlékvédelmi Európa Díj 

Az Alfred Toepfer F.V.S. Alapítvány - mely számos rangos ösztöndíjat és programot működtetett (működik még ma is) - 1974-ben Európai Műemlékvédelmi díjat alapított és mindjárt a rákövetkező évben, aranyéremmel tüntette ki Sopron városát. (Ennek az Európa-díjnak nincs köze a műemlékvédelem Oscar-díjának nevezett, az Európai Unió Kulturális Örökség Díjához, az Európa Nostrához.)

Áttörték a határokat

Egészen bizonyos, hogy a hetvenes évek közepén nem volt egyszerű egy kelet-európai szocialista ország városát egy „nyugatnémet nagytőkés” által alapított elismeréssel jutalmazni. Az alapítványt ugyanis egy hamburgi gabona nagykereskedő, Alfred Toepfer és családja hozta létre 1931-ben (Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.). 

Sopronban később úgy tudták, Toepfernek (aki 100 éves korában halt meg 1993-ban) komoly kapcsolatai voltak, de legalábbis voltak kapcsolatai a Szovjetunió felé, felső vezetői körökben. A szovjet érdekkörbe tartozó állam egy városkájának adott és anyagi juttatásokkal egyébként nem járó elismerés végül nem ütközött ellenállásba. Sőt, kifejezetten támogatott, pártfogolt lett. Ennek fényében különösen érdekes Alfred Toepfer - vélt vagy valós - náci párttal való együttműködése, az alapítvány "ellentmondásos” szerepe, melyről egyébként a Stiftung saját weboldalán is lehet olvasni. dscn4845.JPG

Fotó: Esterházy palota - a Központi Bányászati Múzeum épülete a Templom utcában

Ami viszont tény, hogy az a műemlékvédelmi szakmai munka, amelyet Sopronban a háború utáni évtizedekben végeztek, minden túlzás nélkül, nemhogy országos, de európai jelentőségű volt. Az Európa-díj „voltaképpen az egész magyar műemlékvédelem érdemeit méltatta.” 

Fotó: Sopron, Új utca - Szakál Ernő emléktáblája, aki a magyar műemlékvédelem kőszobrász-kőrestaurátor műhelyének megalapítója, a középkori kőfaragók tervezési módszereinek - titkainak -feltárója volt.

"Freunde von der Stadt Sopron!"

Az Alfred Toepfer Stiftung F.V.S - kultúrát, a tudományt, az oktatást és a természetvédelmet támogató alapítvány nevének jelentése még ma is talány, ugyanis Toepfer megválaszolatlanul hagyta a F.V.S. betűk mögöttes jelentését. Egyes vélekedések szerint egy porosz reformer neve vagy pedig a költő, filozófus Friedrich von Schiller nevének kezdőbetűit jelöli. A szellemes soproniak a F.V.S betűk jelentésére mindenesetre ezt a megoldást találták: Freunde von der Stadt Sopron! dscn6357_1.JPG

dscn8640.JPG

dscn8650.JPG

Az alapítvány évente aranyéremmel jutalmazott két olyan várost, amely építészeti örökségét példamutatóan állította helyre. A 15 dekás arany, Michelangelo arcképével díszített díjak odaítélésére hat tagú nemzetközi kuratóriumot állítottak fel, ők első ízben 1974. novemberében ültek össze Hamburgban. Ez azért is érdekes, mert állítólag már ezen az első ülésen felmerült - az elzászi Colmar városka mellett - Sopron neve, miután az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a nagy világvárosok helyett inkább kisebb településeket és értékőrző közösségeket ismernek el és díjaznak majd.

Az első 1974-ben kiadott emlékérmet aztán valóban Colmar város és a Bornholm dán szigeten lévő halászfalu, Svaneke kapta meg. A másodikat azonban tényleg Sopron, valamint a szőnyeggyártásáról, gótikus hegyi templomáról, 15. századi polgárházairól és 13 századi székesegyházáról híres holland Deventer.

dscn4296_1.JPG

A Szent György dóm - Szent György utca

img_20171211_130008_masolata.jpg

Szent György utca

img_2335.JPG

Fotó: A Várkerület házai

A Műemlékvédelmi Európa Díj megítélésének hátterében egész biztos, hogy Sopron városának nem kis hátszele volt, ugyanis a bécsi Bundesdenkmalamt elnöke, Walter Frodl, mint műegyetemi professzor jól ismerte a várost, sokszor járt Sopronban, sőt az itt zajló helyreállítási munkákat személyesen látogatta. Építészhallgató diákjaival két évente jött Sopronba, a helyreállítási módszerek tanulmányozása végett, tulajdonképpen szakmai gyakorlatra. Ő lehetett a jótékony lobbista, az alapítvány elnökeként bizonyára volt szerepe a döntés előkészítésében. Az alapítvány nem csak a műemlékek felújítását, megőrzését díjazta, hanem azt a korszerű elgondolást is, hogy a régi épületekben, modern funkciók (korszerű lakások, üzletek, irodák) legyenek jelen.

dscn5058.JPGFotó: A Várfalsétány 

Azóta a város számos más díj birtokosa. 1969-ben a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild-érmet adományozott Sopronnak a „történelmi városmag, a védett belváros korszerű rekonstrukciója terén elért eredményeiért”. Legutóbb pedig 2016-ban a Várfalsétány és a Várkerület kapott ICOMOS - díjat, melyet 2006-ban a zeneiskola épülete is megkapott.

Az Alfred Toepfer Stiftung egyébként számos díjat alapított, részesült ebben például a székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes, az érdi Bukovinai Székely Népdalkör vagy a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A Herder-díjat, melyet a bécsi egyetem ítélt oda (2005-ig) pedig művészek kapták - a teljesség igénye nélkül - például Kodály, Németh László, Illyés Gyula, Dömötör Tekla, Esterházy Péter, Kertész Imre. 

Források:

Szabó Jenő: A soproni Városszépítő Egyesület története

Dercsényi Dezső: Sopron műemlékvédelmi-díja

Entz Géza: Három évtized műemlékvédelme Sopronban

Magyar Nemzet 1975. június 16. Európa-díjat kapott a magyar műemlékvédelem

Népszabadság 1975 november 1. Sopron kitüntetése

Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. - toepfer-stiftung

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr6313726454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása