Kedvenc karácsonyfánk, a félreértett Nordmann-fenyő
2017. december 15. írta: Kaiser Smarni

Kedvenc karácsonyfánk, a félreértett Nordmann-fenyő

A karácsonyfa az ünnepek csúcsdísze, nappalink ékessége. Ha az egyik legdekoratívabbat akarjuk, akkor áldoznunk kell egy normand vagy normann vagy megint másképpen normandiai fenyőre. A karácsonyi előkészületek hajrájában kétségkívül nem az a legfontosabb, hogy hogyan hívják a fenyőt - csak formás legyen és legyen már feldíszítve. Ám nem árt tudni, hogy a fenti közkeletű elnevezések mindegyike hibás. Kedvenc karácsonyfánknak ugyanis nincs köze a jó öreg normann-viking harcosokhoz, sem pedig a gyönyörű Normandiához.  tree-3010103_1920.jpg

Ki tudja, félreértésből vagy csak egyszerű félrehallásból adódik, de nem csak a köznyelv, hanem a karácsonyfaárusok, de még maguk a kistermelők is rosszul használják az egyébként helyesen Nordmann-fenyő nevét. (Tisztelet a kivételnek.) Ezért itt az ideje, hogy nyelvészeti fronton is megharcoljunk a karácsonyi előkészületekkel és röviden tisztázzuk, honnan jön a hazai karácsonyfa piacon ma legnépszerűbb fenyő neve.

christmas-3007299_1920.jpg

Nem Normandiából, hanem a Kaukázusból 

 

A fenyőt a 19. század első felében nagyjából akkor fedezték fel, mikor Magyarországra is begyűrűzött a karácsonyfa-állítás divatja. Osztrák-német kapcsolataik miatt a magyar arisztokrata családok díszes szalonjaiban ezekben az években kezdtek állítani feldíszített karácsonyfákat. A faállítás divatja ugyanis Németország és Ausztria felől jött. Biztos, hogy a nálunk elsőként 1824-ben karácsonyfát állító Brunszvik Teréz grófnő a rábízott krisztinavárosi kisdedeknek még nem ennek a fenyőfajnak egy példányát díszítette fel.

Ugyanis a nagyon szép formájú, sötétzöld és egyáltalán nem szúrós tűlevelű fenyőfajt 1837-ben fedezték fel a Kaukázusban, a kelet-anatóliai, a grúziai és az örmény hegyvidékeken.

Így talán nem meglepő, hogy a kezdetben lassan nődögélő, de később hatalmasra, 20-30 méteresre is felnövő, fényes zöld levelű fenyőt magyar nyelven a lehető legegyszerűbben, kaukázusi jegenyefenyőnek nevezték el. 

800px-vittfarnegeorgien_155.jpg

Fotó: A Kaukázus nyáron Grúziában - wikipédia.org

De akkor hogyan lett ebből normand-normann-normandiai fenyő?

A fenyő tipikusan északi növény és ma már szinte minden nagy közösségi kertben és parkban láthatunk kaukázusi jegenyefenyőt. Sőt Dániában, a kiváló talajnak köszönhetően hatalmas ültetvények vannak, amelyeket kifejezetten karácsonyfa-termesztés céljából telepítettek. A lenyűgözően szép és ezért nagyon kedvelt dísznövény elterjedése annak köszönhető, hogy a fenyőfaj felfedezése után a Kaukázusból egy finn-orosz természettudós áthozta Nyugat-Európába. A tudóst úgy hívták, hogy: 

Alexander Davidovics von Nordmann.

 

nordmann_scannelt_arckep.jpg

 A kaukázusi jegenyefenyő ezért kapta Nordmannról az Abies nordmanniana tudományos nevet. 

259794.jpg

Nordmannról röviden tudni érdemes, hogy:

1803-ban született a Finn-öböl partján, a mai Kotka város melletti Svenskund erődben, ahol apja volt az orosz főparancsnok. Finnországban, később a berlini egyetemen zoológiát tanult. 1832-ben Odesszában természetrajz-professzor lett, majd rábízták a botanikus kert vezetését is. Odesszában ő indította el a kertészeti felsőoktatást, de selyemhernyó-tenyésztéssel is foglalkozott.

Évente tett utazásokat Besszarábiába (ma Moldova), a Duna-delta környékére és a Krímbe. Expedíciókban vett részt, bejárta hát a Krímet és a dél-orosz sztyeppéket, ekkor jutott el a Kaukázusba is. 1848 nyarán feleségét egy kolerajárvány vitte le, ezért gyermekeivel visszatért az akkor orosz fennhatóság alatt lévő Finnországba.

Később a helsinki egyetem természetrajz professzora lett, majd 1852-től - annak ellenére, hogy inkább botanikus volt – a zoológiai tanszéket vezette. Saját gyűjteménye révén is hozzájárult a helsinki Állattani Múzeum létrehozásához. 1866-ban halt meg, néhány hónappal azután, hogy a cár kitüntette a Vlagyimir-renddel. 

Nordmann nevét egyébként nem csak a fenyő, hanem két madár is őrzi. Az egyik a feketeszárnyú székicsér (tudományos nevén a Glareola nordmanni), melyet maga fedezett fel és írt le tudományosan, a másik pedig a zöldfarkú fényseregély egyik alfaja (Lamprotornis chalybaeus nordmanni.)

Neki köszönhetjük tehát az ezüst- és lucfenyő mellett a ma legnépszerűbb (és legdrágább) karácsonyfánk felfedezését és tudományos leírását. Ezért van, hogy a kaukázusi jegenyefenyő másik neve nem normann, nem normand és nem is normandiai - hanem a tudós nevéből fakadóan: 

Nordmann-fenyő. 

A köznyelv és a karácsonyfaárusok által használt hibás elnevezés pedig vélhetően a nordmanniana latin fajnév – illetve a német Nordmanntanne – félreolvasásából, félreértelmezéséből eredeztethető. 

 

 A blog tematikájába (Sopron, Fertő kultúrtáj, Burgenland) látszólag nem illik bele a fenyő. De ez csak a látszólag van így. Sopronban ugyanis rengeteg az erdész, a "fás", a természetvédelmi és a madarász szakember. Közülük nem egy, évek óta minden lehetséges fórumon publikálja a Nordmann-fenyő eredetének és elnevezésének történetét. Most ebbe a munkába próbáltunk besegíteni mi is egy kicsit.

Köszönjük a témafelvetést és a forrásokat dr. Hadarics Tibornak!

A fotók illusztrációk, forrásuk:pixabay, saját.   

Ha tetszett a cikk, látogasson el facebook oldalunkra is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr9013499865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öregtölgy 2017.12.16. 18:13:01

A helyes latin név: Abies nordmanniana

Kaiser Smarni · http://elmenynektek.blog.hu/ 2017.12.17. 08:11:23

@Öregtölgy: Kedves Öregtölgy! Az Abies nordmanniana a kaukázusi jegenyefenyő latin neve. A faj neve (melyet egy Steven nevű tudós írt le) viszont a Picea nordmanniana. Én ezt jeleztem a mondatban (bár nem vagyok a témának szakértője), de remélem helyesen.

Öregtölgy 2017.12.17. 08:46:40

Jegenyefenyő nemzetség: Abies ebből fakadóan minden jegenyefenyő Abies
Lucfenyő nemzetség: Picea ua. mint előbb
Lehet, hogy ez 1838-ban nem így volt, ezt nem tudom, de a mai állapot így van. www.google.hu/search?q=feny%C5%91k+oszt%C3%A1lya&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=SR02Wv3rIKfL8geFpru4AQ
Ez a rendszerezés már régóta fennáll, én legalábbis 50 évvel ezelőtt még így tanultam.
süti beállítások módosítása