Ezeket vegyük számításba, ha gimnazistánk Bécsbe menne egyetemre
2017. december 01. írta: Kaiser Smarni

Ezeket vegyük számításba, ha gimnazistánk Bécsbe menne egyetemre

Ausztria az egyik legnépszerűbb célpont a külföldi képzésekre jelentkező gimnazisták körében. Időnként lehet olvasni arról, milyen sok magyar diák tanul Bécsben, de arról kevésbé tudunk, hányan fordulnak valami ok miatt aztán mégis vissza. Pedig vannak, akiknek nem jön be a számításuk. Összeállításunk azoknak készült, akik szeretik még időben jól átgondolni a dolgokat. Néhány hasznos infó a szükséges tudásról és anyagiakról, bécsi egyetem felé tartó gimnazisták szüleinek.img_2710_1.JPG

A felvételit meg lehet úszni

A magyar érettségi bizonyítványban szereplő jegyek "szépsége" beiratkozáskor nemigen érdekli az egyetemeket. Mármint olyan értelemben nem, hogy nem kell pontszámokat kreálni belőlük. Vannak olyan egyetemi képzések, ahol tulajdonképpen mindegy, hogyan görbül a jegy, és közép vagy emelt szintű-e az érettségi. Ebből mindjárt következik, hogy számos egyetemi szakon nincs felvételi és nincsenek keretszámok sem.  

A magyar diákok által kedvelt Bécsi Egyetemen (Uni Wien) - ahol az Afrika tudománytól az üzleti informatikáig nyúlik a választék - az alapképzések (BA) legtöbbjén például egyelőre nincs felvételi. Az orvosi képzésben, pszichológia, publicisztika, újságírás-kommunikáció, gyógyszerészet, tanár és készségtárgyas (testnevelés) szakokon, valamint a közgazdaságtan tárgyaknál, és a magyar diákok által szintén kedvelt WU-n (Közgazdaságtudományi Egyetem) viszont már van. Miután évente felreppen a hír, hogy az egyetemek zsúfoltsága miatt gondolkodnak a felvételi bevezetésén, elképzelhető, hogy a helyzet változni fog. img_5520.JPG

 Fotó: Universität Wien 

Deutsche Sprache - tanácsos nagyon tudni

Ausztriában az egyetemi alapképzések zöme német nyelven zajlik. Némileg meglepő, hogy az egyetemek többségében (beleértve a kutatóegyetemeket is) simán hallgató lehet valaki középfokú nyelvvizsgával. A hivatalos egyetemi elvárás – például az Uni Wien esetében - a B2 szint. Ezeket a nyelvvizsgákat érdemes letenni: az Österreichisches Sprachdiplom vagy a Goethe Zertificat, esetleg TELC bizonyítványokat mindenhol elfogadják.

A „hol tudok itt mosni?”, és a „melyik jegyzetet szükséges megvásárolnom?” típusú mondatoknál nyilván jóval bonyolultabb kihívásokkal és mondatszerkezetekkel is meg kell majd küzdeni a hallgatónak. A tankönyvek, Skriptek alapesetben is eleve nehéz, szakmai szövegek. Az előadásokon is érteni kell az elhangzottakat, mert így lehet csak jó jegyzeteket készíteni. Halovány középfokú nyelvismerettel külön kihívás, ha az előadó éppen nyelvjárási színezetben és nem kristálytiszta hochdeutschban, ráadásul gyorsan pergeti a mondókáját. Egyszóval a középfokú nyelvismeret nem igazán elégséges, persze nagyon sok szorgalommal, kitartással és elszántsággal ezzel is neki lehet indulni a szakmai tanulmányoknak.   

Fotó: A WU - a Közgazdaságtudományi Egyetem

Létezik nyelvi felkészítő szerű képzés, mely egy fizetős félév, így akinél a német nyelvtudás a gyenge láncszem, próbálja meg első lépésként ezt, ami azért is jó döntés, mert hallgatói jogviszonynak számít. Diákigazolvány és a diákokra vonatkozó kedvezmények is (például közlekedési kedvezmény és a kollégiumi lakhatás lehetősége) járnak vele.

Az érettségit és a nyelvvizsga bizonyítványt (ha csak nem kétnyelvű) hiteles fordításban kéri majd jelentkezéskor az egyetem. A lényeg innentől kezdve viszont nem a papír, hanem a tudás lesz.

   Fotó: Uni Wien

STEOP, az első nagy megmérettetés  

Az egyetemi képzésbe való bejutás bizonyos szakokra látszólag könnyű. Felfoghatjuk úgy is, hogy mindenkit befogadnak és tárt karokkal várnak, ám ha a hallgató már bent van, keményen teljesíteni kell. Az első szűrő, ami tekinthető felvételinek is, az első félév végi vizsga, a STEOP (Studieneingangs- und Orientierungsphase). Ez egy 3-4 tárgyból összeállított, alapozó és orientáló tananyag, melynek a végén, talán az érettségihez hasonlítható, több órás írásbeli küzdelem áll. A cél kettős, egyrészt a hallgató a fél év alatt eldöntheti, tetszik-e neki a választott szak, egyúttal az is kiderül, meg tud-e felelni a tanulmányi követelményeknek.  kepkivagas_6.JPG

A tényleges tanulmányokat csak a STEOP eredményes letétele után lehet megkezdeni, erre építik fel a további vizsgarendet is. A STEOP magyar diákoknak általában nehéz, érdemes megpróbálni erről már a beiratkozás előtt tájékozódni, vagy a szemeszterben éjjel-nappal komolyan tanulni, mert bizonyos szakoknál (például jog) nem biztos, hogy elegendő az egy félévnyi idő a felkészülésre.

Mi kell és mennyibe kerül?

Igaz, hogy a német nyelvű alapképzésben nincs tandíj, ám Ausztriában az élet a hazai viszonyokhoz képest nem olcsó. Nézzük, mivel kell számolni, kezdjük talán az apróságokkal.

A jogviszonyhoz szükséges hallgatói önkormányzati díj 19,20 Euro, amiben egy nagyon alap baleset biztosítás is benne van, ráadásul, ha netán valaki két egyetemen vesz fel tárgyakat, egyszer kell csak megfizetni, de szemeszterenként.

A közlekedési diákbérlet (Semesterkarte) Bécsben az összes közlekedési eszközre jó. Akinek állandó lakcíme lesz a bécsi, 75 Eurót, aki pedig másodlagos lakcímmel rendelkezik, 150 eurót fizet 5 hónapra ezért.

A tankönyvek, jegyzetek, Skriptek sem olcsók, 20 és 90 Euro közötti áron lehet ezeket újonnan megvásárolni, azonban az egyetemi tankönyvbörzében jutányos áron is hozzá lehet jutni egy-egy megkímélt állapotú, de már használt kötethez. Lehet persze a tankönyveket a könyvtárból is kikölcsönözni, vagy ott helyben tanulni.

Fotó: WU-Közgazdaságtudományi Egyetem

Az egyetemi menzákon a választék egyszerű, de legalább 4-5 féle étel van, és mindenhol készítenek vegetáriánus ebédeket. Az árak szintén változóak, a képen látható leves, schnitzel, burgonya, saláta menü 5,90 Eurót kóstált. A hallgatói lét legnagyobb költsége azonban a lakhatás lesz.

Bécsben nagyon sok kollégium-diákotthon (Studentenheim) van, ráadásul viszonylag közel az egyetemekhez. Kollégiumi férőhelyet intézni a már meglévő diákigazolvánnyal lehet, de bejelentkezni célszerű minél előbb, akár márciusban is. Egy átlagos kollégiumban a kétágyas szoba nagyjából 300 Euró, az egyszemélyes szoba pedig már 400 Euró fölött. Találni kicsivel olcsóbbat is, és persze létezik luxus kategória is, talán nem az átlag magyar zsebekre mért áron. A 12 hónapra érvényes férőhelyet biztosító kollégium díját bizony nyáron is fizetni kell. A  szerződés megkötésekor általában 3 havi kauciót kérnek, melyet kiköltözéskor visszakap a hallgató, de ezt kérni kell. Aki nem szereti a kollégiumot, érdemes több diákkal összeállva lakást bérelni, ám nagyon sokkal olcsóbban ezt sem lehet kihozni. 

Mindent összevetve, tokkal-vonóval, alsó hangon is legalább kell havi 700-900 Euró ahhoz, hogy valaki Bécsben  tanulhasson. 

Ha tetszett a cikk, lájkolj minket a Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr1213406559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wazza25 2017.12.03. 06:49:25

A WU-ról tudnék írni egy hosszú beszámolót(és vagy kérdésekre válaszolni), a buktatókkal együtt, amennyiben a szerzőt esetleg érdekelné.

bombaa heron 2017.12.03. 06:50:56

gratulálok! elég gáz ennek a cikknek a második képe alá egy orbitális német nyelvi hibát ejteni: Fotó: Uniwersität Wien
süti beállítások módosítása