Nyári szabadtéri programok, nosztalgikus helyszíneken
2017. július 08. írta: Kaiser Smarni

Nyári szabadtéri programok, nosztalgikus helyszíneken

Ingyenes koncertek és séták Sopronban

A nyár azért is jó, mert hirtelen ezer izgalmas szabadtéri program terem a városokban. Sopronban sok zenével és ingyenes, tematikus sétákkal élénkítik a nyarat, de lehet erdei túrázni, sőt határon átnyúló kerékpártúra is lesz, Liszt Ferenc emlékére. Ezek a programok nem csak azért érdekesek, mert amúgy igen jók. Az ország egyik első közparkjába, sétaterére és olyan nosztalgikus helyszínekre látogathatunk így el, ahová az emberek már a 19. század közepétől kezdtek sétálni járni, térzenét hallgatni vagy sörözgetni-borozgatni. Nézzük, merre is járunk majd mi, ha ebből a színes kínálatból csippentünk ki valami tartalmasat és szórakoztatót magunknak egy nyári délutánon vagy kora estén Sopronban. dscn6647.JPG

Koncertek - Várkerület

Program: ingyenes szabadtéri koncertek lesznek júliusban (július 8-9 és július 15-16) szombati és vasárnapi napokon, délután 4-től. Helyszín: Várkerület - Mária-szobor környéke. 

A ma Várkerületnek nevezett körúton, amely a régi várárok külső peremén alakult ki, számos gyönyörű ház áll, mindnek külön története van. A városnak ez a része évszázadokkal ezelőtt kereskedelmi negyed volt, volt itt marhavásár és szénpiac, de már a 17. században álltak itt vásáros bódék. A Várkerületre a nagyobb kereskedők lakópalotákat építettek, a kisebbek csak egy-egy boltocskát, a tetőtérben lakással. Számos szép épület a háborúban megsemmisült, de a 18. század közepéről megmaradt a nevezetes Mária-szobor, melynek helyén valamikor templom, majd kút állt, a környékén pedig egy pellengér. Most ide érdemes kiülni és esetleg egy pohár bor mellett koncerteket hallgatni. dscn6644.JPG dscn6653.JPG

dscn6637.JPG

A Díszkút

Ingyenes városnéző séták a történelmi belvárosban

Szeptember végéig minden szerdán 15.30 órakor és minden vasárnap 10.30 órakor indulnak a Tűztorony elől a belvárost bemutató séták, idegenvezetővel. Bővebb információkat a Tourinform Irodában lehet szerezni, (Széchenyi tér, Liszt konferencia központ, +36 99 517 560) vagy a szállodákban, vagy a szervezők honlapján.

dscn3552.JPG

Pezsdítő nyári dallamok - Széchenyi tér

A Perkovátz-Ház és Dömötöri Terasz rendezvénye július első hétvégéjétől augusztus végéig minden csütörtökön és pénteken esténként 19 és 22 óra között teszi zenés élménnyé a Széchenyi téri sétát vagy a teraszokon való esti felüdülést.


dscn6581.JPG

A Széchenyi tér a város promenádja, valójában első sétatere, ahol annak idején két tó is volt. A Két-pék tó arról volt híres, hogy itt fürdették meg azokat a pékeket, akik nem megfelelő minőségű kenyérrel kereskedtek. A lecsapolt tó helyén később pazar és impozáns épületeket emeltek, itt áll a Postapalota, az Evangélikus Líceum, a Domonkos templom, a Széchenyi palota és a Liszt Ferenc kult-központ. Ezt a belvárosi teret Széchenyi István bronz szobra vigyázza, aki egyébként a terület parkosításához az első fákat adta a városnak.dscn6590_2.JPG

dscn6618.JPGTematikus élményséták  

Vannak nagyon izgalmas, Sopron több arcát is megmutató élményséták, melyeket a város szervez, de ezekért néhány száz forintot fizetnünk kell.

Ezekből a témákból választhatunk: Sopron, a leghűségesebb város - A poncichterek világa -  Belvárosi séta - Szakrális Sopron - Tündérösvényen - A soproni fenyveserdő aljában. Ez utóbbi egy erdei séta. Indulási időpontok, egyéb részletek itt, a szervezők honlapján. 

dscn5018.JPG

Hűségkapu a Tűztorony alatt

ujutca_1.jpg

Új utca -  a Közép-Európában szinte egyedülálló Ó- és Új Zsinagógával.

dscn6357.JPG

Szent Orsolya-templom, Orsolya tér  

Koncertek a szabadban - vasárnaponként este 6 órától 

Erzsébet-kert - Zenepavilon

dscn5687.JPG

Ingyenes szabadtéri koncertek szeptember közepéig lesznek és vasárnaponként este 6 órától kezdődnek. A helyszínek hetente váltakoznak, az egyik héten az Erzsébet-kerti, a következő héten pedig a Várisi Zenepavilonban szól majd a térzene. A részletes program a szervezők honlapján: itt.

Az Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja, ahol még a Sopronban katonáskodó Petőfi is mulatozott a cimborákkal. Egy kőhajtásnyira találjuk az egyetemtől, a mai Ady Endre úton.

A 18. század közepén vásárolta meg a Neuhofot, ezt az akkor városfalakon kívülre eső területet a város és épített ide zenepavilont, serfőzdét és serházat, hogy ösztönözze kicsit a helyiek mulatozási kedvét és sörfogyasztási hajlandóságát. Voltak itt mutatványos bódék, zenéltek katona zenekarok, fúvósok a Tűztoronyból és cigányzenekarok. E helyen rendezték az ország első dalos ünnepélyét 1843-ban.

A Neuhof 1899-ben Erzsébet királyné után kapta új nevét, s lett Erzsébet-kert. Azonban az 1846-ban tájképi kertté nyilvánított területen a második világháború 39 bombatámadásában szinte minden elpusztult. 

Az egykori Neuhof mindig is a soproniak szíve csücske volt, legutóbb néhány évvel ezelőtt újították fel.dscn5716.JPG

dscn5723.JPG

dscn5685.JPG

 

Váris - Zenepavilon

dscn6572.JPG

A másik zenepavilont az évszázados Lővérekben találjuk a Várison, néhány perces erdei sétaútra a szívszanatóriumtól és a Lővérek híres szállodáitól, ám, ha autóval érkeznénk, akkor a Lővér körútról is könnyen megtaláljuk. Olyan a hely, mintha az erdő mélyén járnánk, "mohaillatú csendben".

Az egykori Szálaserdő (Spangenwald) déli részét hívták a soproniak Várisnak, a zenepavilon 1934-ben épült, de a háború az eredeti ácsmunkát itt is tönkre tette. A múlt század hatvanas éveiben építették újjá, meglepő módon vasbeton szerkezettel, egyes részeit pedig valami ok miatt piros színűre festették. Szerencsére ez már a múlt, a felújított Várisi Zenepavilon ma pedig ilyen szép, mint e képen és egyszerűen imádni való, amikor Sopron Város Fúvószenekara megtölti dallamokkal. dscn6544.JPG

dscn6555.JPG

Liszt Ferenc kerékpártúra - augusztus 27.

dscn3318_1.JPG

Liszt Ferenc maga is megtette ezt az útvonalat, idősen és lovaskocsin, amikor Sopronból, Harkán keresztül szülőfalujába, Doborjánba tartott. Évek óta Liszt emlékére rendezik meg ezt a határon átnyúló kerékpártúrát, mely a Sopron melletti Harkáról indul és Sopronnyéken (Neckenmarkt) keresztül vezet Doborjánig (Raiding). Több százan, közel ezren kerékpároznak ezen a 25 km-es távon egészen Liszt Ferenc szülőházáig.

Lehet csatlakozni. Részletek a szervezők honlapján.

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr9012645743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása