A 10 legkedveltebb látnivaló Burgenlandban
2017. március 03. írta: Kaiser Smarni

A 10 legkedveltebb látnivaló Burgenlandban

Milyen látnivalókat és programokat keresünk leginkább Ausztria hozzánk legközelebbi tartományában, Burgenlandban? Az utazók értékelései alapján rangsorolt legjobb látnivalók listáját a világ egyik legnépszerűbb közösségi turisztikai portálján is megtaláljuk, ami az utazási ötletek merítéséhez esetleg jó alap lehet. Ebből a listából az első tíz helyen álló legjobb látnivalót, programot válogattam ide, de a posztban valójában csak kilenc helyszínt találnak. A legkedveltebbek ugyanis a shopping-túrák, két helyet is elfoglalnak a top látnivalók rangsorában.  img_9433_hohe-aufloesung.jpeg

Designer Outlet - Parndorf

Szeretjük a shopping-túrákat, az első és a hatodik helyen is a jól ismert Parndorf (Pándorfalu) bevásárlóhelyei állnak. Ezek a kevésbé életszerű, idilli képek mutatják meg talán a legjobban a Designer Outlet építőinek szándékát, miszerint a bevásárló városkát az osztrák építészeti hagyományok szellemében alkották meg. Nem csak mi kedveljük, a világ minden tájáról jár ide vásárolni a nép, legalább 140 designer márka kínálja magát. Nem kell bemutatni, viszont jó tudni, a városkában kis játszóterek is vannak, sőt a négylábú kedvenceinkre is gondoltak, számukra kialakított ivókutakkal. Ami pedig a vásárlást illeti, aki elbizonytalanodna, melyik üzletbe térjen is be, annak personal shopper, személyes stílustanácsadó is segítségére lehet, de ez annyira nem olcsó mulatság, luxury áron 550 Eurót kóstál.

parndorf-phase-4-opening-2011-09-22_04.jpeg

Fotó:mcarthurglen.com

Familypark - St. Margarethen

Második kedvencünk Ausztria legnagyobb szabadidőparkja. A Fertő-tó közelében, egy hagyományos kis burgenlandi faluban, Szentmargitbányán, Rust városkától néhány kilométerre épült fel ez az igencsak részletgazdagon kidolgozott fantáziavilág. Nem csak mi töltjük az időt itt, mindennél többet mond a Fertő-tavi mesepark kedveltségéről, hogy tavaly több, mint 630 ezer látogatójuk volt. A ma már 145 ezer négyzetméteren fekvő, 4 témára felépített szórakoztató családi parkot 1965-ben hozták létre, amikor Európában terjedni kezdtek a híres mesék figuráit, jeleneteit bemutató meseparkok. A Familyparknak számos vizi- és élmény játszótere, 26 pörgő-forgó játéka, kötélpályája, mászókája és saját kis állatkertje is van.    famili_keptasjpg.jpg

oldal140605_209.jpg

Fotók: familypark weboldala

 Esterházy kastély - Eisenstadt 

Harmadik kedvencünk egy pazar kastély és annak csodálatos parkja, Burgenland jelképe, legjelentősebb kulturális látnivalója, az Esterházy kastély Kismartonban (Eisenstadt). A kastély háromszáz éven át volt az Esterházy család székhelye, élt itt és alkotott a kor kiemelkedő zeneszerzője, Joseph Haydn, aki negyven éven át állt a család szolgálatában. A hagyományos kastély látogatói programok mellett számos érdekes időszaki kiállítás kap itt helyet, így valószínűleg sokan évről-évre visszatérő vendégek itt. A kastélyban igen rangos nemzetközi komolyzenei események, koncertek, hangversenyek, nyáron pedig a kastély parkjában fesztiválok vannak.   

20161203_122637.jpg

resterhazy_at.jpg

Fotó: esterhazy.at

Sonnentherme Lutzmannsburg

A családi vizes programok első helyén Locsmánd (Lutzmannsburg) napfürdője, a burgenlandi turizmus egyik zászlóshajója áll, egyébként pedig negyedik a kedveltségi listánkon. Közvetlenül a határ mentén, nem messze Szombathelytől és Zsirától találjuk. A fürdő meleg termálvize 1997-ben kapott gyógyvíz minősítést. Az utóbbi években sokat áldoztak fejlesztésekre, az 1500 négyzetméternyi vízi világ tényleg elképzelhetetlenül gazdag tárháza élvezhető ki itt. Ausztria leghosszabb beltéri csúszdája is itt van, számos ugrótorony, külső-belső medencék mellett. A fürdő körüli közel 50 ezer négyzetméteren pedig gyönyörű szállodákat, jó kerékpárutakat, sportoláshoz kialakított területeket találunk. 

_sonnentherme.jpg

rutschenansicht.jpg

Fotó: Sonnentherme Lutzmannsburg weboldala

Nationalpark Neusiedler See - Seewinkel - Illmitz

A határon átnyúló Fertő-tó állat és növényvilága az egyik legszebb természeti látnivaló Burgenlandban. Ötödik helyen áll a látogatottsági listánkon. Aki a Fertő-tó és környékének szépségeit, programjait választja kikapcsolódása helyszínéül, akár kerékpárral, akár hajóval körbe tudja járni a tavat. Az osztrák oldalon a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park számos családi és természetismereti programot szervez, érdemes felkeresni látogatóközpontjukat Illmicben (Illmitz). Egész évben vannak vezetett kirándulások, vagy vezetett felfedező túrák, de a természeti szépségeket keresők mellett valóságos paradicsom ez a vidék - főképp nyáron - az aktív sportok kedvelőinek is. maxresdefault.jpg

3_stelzenlaeufer.jpg

neuseedlerbilder_oben_loeffler.jpg

Fotók: nationalpark-neusiedlersee-seewinkel weboldala

Dorfmuseum - Mönchhof 

A skanzeneket is kedveljük, ezen a listán hetedik legkedveltebb burgenlandi úti célunk Mönchhof (Barátudvar). Ez a kis skanzen valamikor egy magángyűjtő ötletéből és gyűjteményéből született, majd annyira kedvelt lett, hogy mára már több látogatóbarát falumúzeumnak járó díjat is magáénak tudhat. A 20. század első felében itt élt burgenlandi emberek életét ismerteti meg a látogatókkal, tényleg látogatóbarát módon, úgy, hogy a látványos kis faluban nincsenek elkerített részek, mindent a kezünkbe is vehetünk, kipróbálhatunk. A falucskában a cigány lakókocsitól, a tejes házon, szatócsbolton át a moziig és iskoláig, templomig és postáig minden van, ami egy faluban valaha is volt. Igazi időutazás, ahol még házasságot kötni is divat.  

1024px-monchhof_dorfmuseum_3.JPG

dorfmuseum_monchhof_1110.JPG

Fotók: dorfmuseum weboldala

Burg Forchtenstein - Fraknó vára

Nyolcadik ezen a kedveltségi listán Fraknó vára, amely már messziről nézve is igen hívogató. Az egykor volt erődítmény az Esterházyak családi kincstára, levéltára és a hercegi csapatok fegyverarzenáljának őrzőhelye. A vár ma egy titokzatos csodavilág, és tényleg a legkülönfélébb ritkaságok gyűjtőhelye. A kincstár, a fegyvergyűjtemény, a magyar hadtörténeti kincsek, az ágyúarzenál, a dísz-és vadászfegyverek, és minden, ami itt látható, színtiszta történelem. A várban nem csak kiállítások, hanem az utóbbi időben egyre több érdekes program is van, akit vonz a misztikum világa, annak érdemes körülnéznie itt Drakula témakörben.

frakno_fbjpg.jpg

schatzkammer-esterhazy_at.jpg

 Fotó: Österreich Werbung, / Markowitsch - esterhazy.at

Bergkirche - Eisenstadt

A hegyi templom vagy Haydn templom (Eisenstadt, Kismarton) áll a burgenlandi kedveltségi lista kilencedik helyén. Eredetileg egy hatalmas zarándoktemplomot terveztek ide, melynek a szentélye lett volna ez a fennmaradt templom. A Kálvária-hegy valójában mesterségesen létrehozott hegy, amit egy ferences barát tervezett és épített az 1700-as évek elején. A kövekből épített hegyre lépcsőkön, sötét benyílók, barlangok, kis kápolnák érintésével lehet feljutni, s ezekben Krisztus szenvedéseit bemutató jeleneteket láthatunk. A Kálvária és a Haydn templom (Szüz Mária látogatása zarándok templom) szorosan illeszkedik egymáshoz, de itt kereshetjük fel a híres zeneszerző, Joseph Haydn gyönyörű nyughelyét is, a Haydn mauzóleumot. 

Eisenstadtról egy korábbi posztban olvashat bővebben.

bergkirche.jpg

kalvarienberg.jpgFotó: eisenstadt-tourismus.at

Steppentierpark - Pamhagen

Az állatparkot Pamhagen településen (Pomogy) közvetlenül a határ mellett, Fertődtől néhány kilométerre találjuk. A tizedik helyre sorolta a kedveltségi lista. Európa egyik leglenyűgözőbb természeti környezetében, a Fertőzugban fekszik, egykor Esterházy birtok volt. Van itt egy szabadidőközpont is, amely Burgenland szintén vonzó turistacélpontja. A "Pamhagen Zoo" családi parkot 1975-ben hozták létre, hogy a látogatók közvetlen közelről ismerhessék meg a régióban élő állatokat. A mintegy 13 hektárnyi parkban 50 állatfaj lakik, vannak dámvadak, farkasok, hiúzok, mangalica sertések és racka juhok, számos vízimadár, magyar szarvasmarha és bivaly él itt. Tájékozódni magyar feliratos táblák segítenek.

pamhagenhochlandrind_mit_nachwuchs.jpg

oldal.jpg

burgenland_info.jpg

 Fotók: burgenland.info, steppentierpark weboldala

További Burgenlanddal kapcsolatos tartalmak:

Burgenlandról

Burgenland látnivalói

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr312302697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.03.04. 21:30:15

A 10. meg mondjuk legyen Léka vára (Ritterburg Lockenhaus).

2017.03.04. 21:30:15

A 11-dik, sorry.

J. McClane 2017.03.05. 07:31:40

A Ferto part pl Rust eleg klassz nyaron.
Ez meg szinten ajanlott: www.baumwipfelweg-althodis.at/deutsch.html

lüke 2017.03.06. 12:54:46

Ja ....és a ST Martin Therme
süti beállítások módosítása