Két különleges fából vaskatona
2017. február 03. írta: Kaiser Smarni

Két különleges fából vaskatona

Két különleges szobor, melyeket nem egyetlen művész, hanem emberek tízezrei alkottak. A Wehrmann in Eisen Bécsben és a Vashonvéd Sopronban, melyekbe apró szögeket, kis fémdarabkákat szögeltek az emberek, százezer szám. A Nagy Háború idejéből fennmaradt, érdekes adománygyűjtő szobor mindkettő: a páncélos lovag és az egyszerű honvéd.dscn4434.JPG

A milliókat megnyomorító első világháború első éveiben, a hátországiak, a hadiárvák, rokkantak és rászorultak megsegítésére, a civil lakosság körében jótékony szándékú gyűjtések indultak. Az adomány egy darabonként megvásárolt szög, vagy fémlapocska volt, melyet egy fából faragott alakba szögelhettek be az emberek.

Ezeket az első világháborús emlékek körében is különleges szobrokat hívják a nemzeti áldozatkészség szobrainak. A háború éveiben egyszerre fejezték ki a katonák hősiességét és az otthon maradottak áldozatvállalását.

Az első kiszögelésre szánt alakot Bécsben állították fel, megőrzött állapotban ma is látható. Azonban a történelmi Magyarország területén létező szobrok java része az enyészeté lett. Ezért is különlegesség a néhány éve a pincéből előkerült soproni Vashonvéd is.

Wehrmann in Eisen  dscn4436_2.JPG

Az Osztrák-Magyar Monarchia első ilyen szobrát 1915. március 6-án állították fel Bécsben, a Schwarzenberg téren, aztán a történelem hozta-vitte, végül 1934-ben áthelyezték a mai MUSA / Museum Startgalerie Artothek árkádja alá. 

Az állítólag hársból faragott alak ötletét Ferenc Ferdinánd egykori tengerészadjutánsa vetette fel, az Európa szerte elterjedt úgynevezett vastuskó mintájára. A vastuskókat vándor mesterlegények szögelték és alakították, amikor egy nevesebb városban jártak, bevertek egy szöget a fatuskóba. Emléknek szánták, hogy megfordultak ott.

A bécsi páncélos lovag szögelésre való kiállítását aztán egy-egy helyi kezdeményezés nyomán továbbiak követték a Monarchiában, a Magyar Királyság terültén először Pozsonyban. Ezek az alakok inkább egyszerű katonát formáztak, a nevük is erre utal: vashonvéd, vaslevente.  dscn4432.JPG

A szobrok ünnepélyes felavatásuk pillanatában csupasz fa alakok voltak, melyet felkért helyi mester- vagy művészemberek terveztek meg. Eztán a vonalakat tartva, tulajdonképpen bárki formálhatta őket, aki szeget, vaslemezkét vásárolt, amit ténylegesen maga szögelhetett be a faalak testébe. Így lett, hogy a szögek idővel teljesen beborították a formát, melyek szobrokká váltak.

A Wehrmann in Eisen eredetileg ötszázezer szögből formálódott. dscn4440.JPG

dscn4441.JPG

A szobrot érdemes megnézni, ha valaki éppen a belvárosban jár Bécsben, az 1. kerületben, közvetlen a Városháza, a Rathaus mellett áll. 

dscn4427.JPGA Vashonvéd Sopronban

Ritka különlegességnek számított, amikor a Soproni Múzeum pincéjében ráleltek a talapzatán félig elkorhadt, erős rovarkárokat szenvedett szoborra. A restaurálást követően is óvni kell, ezért védi üvegbúra.

Jelenleg a Soproni Múzeum egy kiállító termében, a Stornó-házban, Fő tér 8. szám alatt látható.     
20170131_142845_1.jpg

A honvéd alakját 1916. júniusában állították ki az akkori soproni Ferenc József térre, azaz a mai Fő térre. Legalábbis ezt az időpontot jelöli meg a plakát, melyben a polgármester mindenkit meghív a "szögek beverésének megkezdéséhez". Az egyszerű szögek mellett a vashonvédon értékesebb, az adományozók, de kereskedők, vendéglősök, bankok, intézmények nevét is feltüntető lapocskák is vannak. 

A szobor 198 cm magas, nagyjából 150-200 kg, testében közel harmincezer vasszeg is lehet. Kezéből valószínűleg hiányzik a fegyver, ezt nem volt miből rekonstruálni a restaurálás során. A honvéd formájának egykori készítője sem ismert. 

fahonved.jpg

                                                    A kép forrása:www.muzeum.sopron.hu

A korabeli helyi újság szerint a Vashonvédba "háromféle szög került beverésre." A közönséges vasszögek ára 20 fillér volt. A szíjra 50 koronás áron lehetett kis rézlemezt venni, a legdrágábbak azonban a honvéd kabátjának gombjaira kerülő rézszögek voltak, ezekre felvésték az adományozó nevét, egyenként 200 koronáért. Az újság felhívta a figyelmet, hogy mindenki tetszése szerint vásárolhat a különböző árú szögekből egy, két, vagy akár tíz darabot is aszerint, hogy mennyit akar a nemes célra áldozni. A bevételek kezelésére Rokkantgyámolító Egyesület alakult.

20170131_142351.jpg

dscn4797.JPG

20170131_142538.jpg

A nemzeti áldozatkészség szobrait a háború első esztendeiben állították fel Monarchia szerte, ekkor még az emberek talán hitték, hogy a háború megnyerhető. Eztán az adakozó lakosságot végérvényesen beborította a borzalom és elérte az ínség, vélhetően nem készült több ilyen szobor. 

Fotó:saját, Innen szemezgettem:L.Juhász Ilona: A háborúk jelei. Nemzeti Áldozatkészség szobrai. Oláh Rezső: A Soproni Múzeum vashonvédja 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr4712174896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása