Egy mozdony is lehet ámulatba ejtően szép
2017. január 20. írta: Kaiser Smarni

Egy mozdony is lehet ámulatba ejtően szép

Igen, ha szép grafika van rajta. Werbelok mustra következik Sopronból. Hogy mi az a werbelok? Mozdony, tetőtől talpig dizájnköntösben. És miért pont Sopronból? Mert itt született az első hazai felmatricázott mozdony, később persze sorban több is. Némelyik azért különleges, mert az ötletgazda, a tervezőgrafikus, a fóliázó dekorcég, de még a vasúttársaság is Sopronhoz kötődik.   

"Midőn elhajtanak - ámulatba ejtő a benyomás" - 1832-ben írta naplójába ezt Széchenyi, amikor először látott vasparipát, azaz mozdonyt Liverpool és Manchester között. Hát ilyenek ezek a mai dizájnmozdonyok is, ámulatba ejtik az embert, lenyűgözőek, meghatóan szépek. 

szechenyi_xl_1.jpgSvájcban, Németországban és Ausztriában van igazán divatja ezeknek a mozdonyoknak, úgy tartják, a werbelok hazája Svájc. Arrafelé jobban ismerik a kifejezést is: mozdony, országrészeket, akár országokat átszelő látványos reklámhordozó. A bajoroknak van például sörmozdonyuk, ami a sörfőzés és fogyasztás kultúráját ünnepli, az osztrákok a síelést népszerűsítik, s természetesen a vasúttársaságok saját magukat, évfordulóikat is megünneplik egy-egy matricás mozdonnyal. 2009 óta itthon is egyre több a csodálatos emlékmozdony. 

Kultúra és értékközvetítés emlékmozdonnyal

A soproni mozdonyok különleges, ünnepi alkalmakkor válnak werbelokká. Kultúra és értékközvetítő szerepük lesz, amikor egy jeles évforduló kapcsán egy időre művészi grafikával kidolgozott, látványos borítást kapnak. Valahogy ezeket a "werbéket" jobban is szeretjük emlékmozdonynak hívni, mint sem reklámmozdonynak. szechenyi.jpg

Az első dizájn borítás hazánkban a Kismartonban (Eisenstadt) nyugvó Josef Haydn halálának 200. évfordulójára készült. Ezt követte a Széchenyi mozdony. Így tisztelgett a soproni székhelyű osztrák-magyar vasúttársaság Széchenyi István, a magyar vasút atyja emléke előtt 2010-ben.

A Széchenyi volt az első emlékmozdony, amely minden ízében soproninak mondható. A werbelok ötletgazdája, tervezőgrafikusa, a fóliázást végző cég, és a mozdonyt futtató vasúttársaság is Sopronhoz kötődik. 

Az akkor leggyorsabb mozdonynak mondott Széchenyi így, élőben már nem látható, nem csak az évfordulók tűnnek tova, a fóliák is kopnak. A borítás ugyanis egyszeri, grafikai terv alapján készült speciális, de nem örök életű anyag. Mustránk végén áthatjuk majd, a mozdony azóta új fóliát hord, új üzenettel. 

Az első zenélő "werbe"

Az emlékmozdonyok sorában Széchenyi után Liszt Ferenc következett, ezzel a zeneszerző halálának 200. évfordulójára hívták fel az utazók figyelmét. Tudvalévő, hogy Liszt nem messze Soprontól, egy burgenlandi falucskában (Doborján/Raiding) született. 

Ám ez a mozdony sem látható már Liszt grafikával, az új borítás veje, Wagner előtt tisztelgett. Ami maradt, az a zene: az ország első zenélő mozdonya Liszt II. Magyar Rapszódiája után, a Walkürök lovaglására váltott. 

2_liszt.jpg

Egy ritka werbelok történeti pillanat: együtt a GYSEV két gyönyörű, akkor éppen szolgálatban lévő mozdonya, a Liszt és a Széchenyi.

3_liszt_szechenyi_xl.jpg

A Sisi

A Sisi emlékmozdony ismét egy különlegesség, ugyanis Erzsébet királyné az első hölgy, aki mozdonygrafikán lett látható. A mozdonyt 2011. decemberében Gödöllőn avatták, ahová Erzsébet rendszerint vasúton érkezett, ez volt a kor legmodernebb utazási eszköze. sis-jo.jpg

Sisi nem akármilyen kocsikat húz. Az Orient expressz világhíres kocsijait. sis_orient_b.jpg

A császári pár találkája

Ha már Sisi, akkor Ferenc József is, bár ez utóbbi mozdony nem magyar, és osztrák síneken fut. A megörökített találka ezért is különleges.

kaiser_sisidsc_7131.jpg

Páneurópai Piknik emlékmozdony 

Ez a grafika az esemény 25. évfordulójára készült, 1989. augusztusában a sopronpusztai pikniket kihasználva több száz kelet-német törte át a határt.

A mozdony grafikája tényleg egy történet mesél el, jól kivehető a soproni Tűztorony és a hátrahagyott legendás NDK-s járművek egyike, de ott magasodik a háttérben egy őrtorony is a határon. A vasfüggönyt a mozdony oldalán végigfutó szögesdrót szimbolizálja. A háttérben az égbolt a magyar, osztrák és német nemzeti lobogó színeit tükrözi. Az Ausztria felé menekülő alakok a grafika szerint végül eljutnak a német fővárosba és bontani kezdik a berlini falat. 

piknik3dscf0324x.jpg

A dekoráció Európa határtalanságát hirdeti. Mustránknak itt a vége, ez a TAURUS mozdony viselte korábban a Széchenyi grafikát. Mindkét werbelok lenyűgözően szép! piknik_1.JPG

Források: Köszönet a fotókért Németh Lászlónak. Innen szemezgettem: GYSEV magazinok, a mozdonyfóliákat készítő vállalkozás oldala. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elmenynektek.blog.hu/api/trackback/id/tr4312130691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása